Salaspils novada bibliotēka sadarbībā ar 39 Pierīgas reģiona publiskajām bibliotēkām, iedvesmojoties no Latvijas Nacionālajā bibliotēkā tapušās ceļojošās izstādes „Latvijas pilsētas grāmatās un digitālajās kolekcijās”, ir izveidojusi fotoizstādi „Mana novada pieturzīmes”. Tās vadmotīvs – kultūras kanons novadā. Tā iecerēta kā ceļojošā, ļaujot Pierīgas reģionam savdabīgā veidā ieraudzīt, atšķirīgo un unikālo kā savā sētā, tā kaimiņos. Izstādi veido Pierīgas novadu kultūras kanona un kultūrvēsturiskā mantojuma vērtību kopums, kas konkrētajā apvidū raksturīgs ar atšķirīgu un unikālu redzējumu. Dažādība, atpazīstamība un piederība visbiežāk ir zināmā vai nezināmā identificēšana, interpretācija un popularizēšana. Veiksmes stāsta pamatā ir spēja redzēt, ieraudzīt un veidot kultūras pieredzi, kas nostiprina piederības izjūtu gan Latvijas, gan novada kultūrtelpas dažādībai.

 

“Pienenes pūka lido lidinās laižas
Vējā draiskodamās šķērso
Manu redzes leņķi
Pēc brīža atgriežas
Virpuļo griežas augšup lejup
Saulei lēzeni spīdot..” Pēters Brūveris
Stopiņu novada kultūras kanons rakstu zīmēs ir ceļojošās izstādes materiāla kopa, kas atspoguļo (ne)materiālā kultūrvēsturiskā mantojuma apzinātos faktus un veic to popularizēšanu. Satura izklāstā – Līgo parks, Stopiņu novada iedzīvotāju jostas stāsts, kultūrvēsturiskais projekts „Senās mājvietas Stopiņu novadā”, dzejnieka un atdzejotāja Pētera Brūvera sirds un piederības stāsts savai dzimtajai vietai Stopiņu novadā.
“jau kuŗo pavasari
grasos nojaukt savu
veco, pussabrukušo šķūneli ..” Pēters Brūveris
Atrast laiku definēt sava novada vērtības un pētniecisko pieredzi ir ne tikai bibliotekāru attieksmes un atbildības jautājums, bet galvenokārt novada kultūras institūciju sadarbības redzējums kopumā. Tas ir nemitīgs ceļš laikā. Pārdomu, piederības un sajūtu lēmums tieši tad, kad nejūtamies tik stipri, skaisti un vareni, bet gan tad, kad trauslums un robeža starp būt un nebūt liekas jaušama. Tieši tad lietām ir jāpalīdz parādīties un atklāties jaunā kvalitātē.
Izstādes kopējā noskaņa atklāj izcilāko un ievērojamāko mākslas notikumu un kultūras vērtību kopumu Pierīgas reģionā un aicina būt redzīgiem it visā.  Cits lietišķāk, cits poētiskāk, bet tā ir mūsu zeme, mūsu valsts – skaista kā mūžība, kur cilvēku rokām sastrādātais – dažnedažāds.  
Paldies ceļojošās izstādes radītājiem, atbalstītājiem, satura un resursa veidotājiem, iekārtotājiem un finansētājiem. Paldies Indras Brūveres – Darulienes literārajam nervam, atgādinot, tik asredzīgi uzrakstīto tēta dzejā.
Izstāde “Mana novada pieturzīmes” Ulbrokas Mūzikas un mākslas skolas izstāžu zālē apskatāma līdz 10. maijam vai arī fiksētajā foto materiālā izstādes atklāšanas reizē http://stopini.lv/lv/kultura/ulbrokas-biblioteka/galerijas/mana-novada-pieturzimes

Stopiņu novada Ulbrokas bibliotēkas vadītāja, Daiga Brigmane
2016. gada 30. aprīlī