Izstādes kataloga „100 grāmatas bērniem” veidotāji: Dzidra Šmita, Ingūna Stranga, Evita Hofmane, Zinta Geršmane, Renāte Šidlovska, Agra Turlaja un Laima Brauna-Gelbe.

 
Katalogs atspoguļo unikālu izstādi, kas Rīgas Centrālajā bibliotēkā tapusi Latvijas simtgades projekta „100 grāmatas bērniem” ietvaros. Projekta idejas autore ir RCB direktore Dzidra Šmita.


Projekta gaitā tika atlasītas, iegādātas, apstrādātas un noformētas katrā no Latvijas valsts simtgades gadiem izdotās bērnu grāmatas. Izstāde ir kā ceļojums laikā, kas ļauj ieskatīties arī katra Latvijas vēstures posma izdevējdarbības īpatnībās.
Šo darbu atlase un iegāde ir RCB direktores Dzidras Šmitas un RCB Bibliotēku dienesta galvenās ekspertes Ingūnas Strangas ieguldījums. Viņas rūpējās, lai izstādē redzamie materiāli būtu pēc iespējas daudzveidīgi un paustu arī tālaika grāmatniecības pamatnostādnes. 


Grāmatu kolekciju vainago izstādes katalogs. Katram simtgades gadam veltīta viena lappuse; tajā ietvertas nozīmīgas ziņas par grāmatu un tās autoru. Kataloga tekstuālo pusi veidojušas RCB Bērnu literatūras nodaļas galvenā bibliotekāre Evita Hofmane un toreizējā RCB Bibliotēku dienesta galvenā eksperte bibliotēku jomā Ingūna Stranga, kuras pētīja autoru biogrāfijas un papildināja informāciju par autoriem ar dažādiem interesantiem faktiem.


Kataloga tekstu papildina arī izstādē redzamo grāmatu vāku attēli, kā arī autoru foto. Šos materiālus ar īstu pētnieces neatlaidību un degsmi meklēja un atlasīja RCB Pieaugušo literatūras nodaļas galvenā bibliotekāre Renāte Šidlovska. 


Katalogs aizsākas ar izdevumā ietverto bibliogrāfisko rādītāju jeb grāmatu sarakstu, ko izveidojusi RCB galvenā eksperte bibliotēku jomā Zinta Geršmane. Grāmatu saraksts pārskatāmi un koncentrēti atspoguļo visus katalogā ietvertos izdevumus.


Kataloga tekstu rediģējusi redaktore Agra Turlaja.


Izdevuma māksliniecisko pusi veidojusi māksliniece Laima Brauna-Gelbe, kuras izkārtojumā atsevišķie grāmatas vizuālie elementi veido stingru, skaidru un kompozicionāli vienotu izdevumā ietvertās informācijas tēlu.


Izstādes katalogs „100 grāmatas bērniem” tapis saliedētas un iniciatīvas bagātas komandas – Rīgas Centrālās bibliotēkas darbinieku kopīgu pūļu rezultātā. Katalogs ir lielisks papildinājums izstādei, visu tajā redzamo izdevumu koncentrēts kopsavilkums. Aplūkojot katalogu, līdztekus priekšstatam par grāmatniecības attīstību simt gadu garumā lasītājs var sajust izstādes veidotāju konceptuālo dominanti un mīlestību pret latviešu grāmatu.

 


Informāciju sagatavoja: 

Daina Ģeibaka

Rīgas Centrālās bibliotēkas sabiedrisko attiecību vadītāja

Tālr.: 67037443