No plkst. 11.00 līdz 16.00 bibliotēkā būs apskatāmas astoņas izstādes, pie baltiem galdautiem aicinās restorāna “Klīversala” kafetērija, bet īpašs notikums gaidāms ārpusē pie Gaismas pils, kur Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece kopā ar LNB direktoru Andri Vilku iestādīs valsts simtgadei veltītu  ozolu.

 

Svinīgā ozola stādīšana notiks plkst. 14.30.  Pēc Iekšlietu ministrijas iniciatīvas akcijas “Apskauj Latviju” ietvaros stādītie ozoli simbolizēs Latvijas tautas vienotību un veicinās nacionālās piederības sajūtas spēcināšanu. Ozola stādīšanas pasākumā pie LNB ēkas piedalīsies un ar saviem brīvības stāstiem dalīsies arī „Bibliotēkas brīvības bērni” – LNB darbinieki, kuri dzimuši Latvijas neatkarības atjaunošanas laikā.

 

Savukārt no plkst. 11.30 līdz 15.30 Latvijas valsts simtgades Draugu telpā (1. stāvā) ikviens varēs izveidot momentfoto ar priekšmetu, kas viņam simbolizē brīvību. Aicinām ņemt līdzi savu īpašo simbolu vai izmantot kādu no bibliotēkas piedāvātajiem rekvizītiem! Fotogrāfijas izdruku uzreiz varēs saņemt turpat – Draugu telpā. Brīvības simbols var būt, piemēram, būtiska grāmata, aviobiļete, mugursoma vai vinila plate, vai kāds cits ļoti personisks priekšmets vai stāsts.

 

Vienlaikus Draugu telpā klāsim baltu galdautu neparastai svētku maltītei. Interesenti tiks aicināti apsēsties pie galda, lai piedalītos mielastā, kurā nobaudīšanai (iepazīšanai) pasniegtas skaistas un vērtīgas grāmatas, kas ir Draugu telpas piedāvājumā. Piemēram, “Alvis Hermanis”, “1896. Latviešu etnogrāfiskā izstāde”, “Janis Rozentāls”, “Kurzemes albums” un daudzas citas – maltīte dvēselei un acīm.

 

Visas dienas gaitā apmeklētājiem būs atvērtas arī LNB izstādes no 1. līdz 8. stāvam – pastāvīgā ekspozīcija “Grāmata Latvijā” (1. stāvā), mākslinieces Ritas Grendzes instalācija “simts raksti tiem, kas meklē gaismu” (1. stāvā), Kristapa Zariņa gleznu izstāde “Un atkal “ziedošu jaunavu pavēnī”” (1. stāvā), Latvijas  nacionālās valūtas – latu – naudas zīmju dizaina ekspozīcijas stends (3. stāvā), ksilogrāfijas – kokgriezumu un kokgrebumu – izstāde “Rakstot kokā” (4. stāvā), unikālākie paraugi no LNB rokrakstu krājuma izstādē “Laiku atspulgi senos manuskriptos” (5. stāvā), “Reklāmas slepenā dzīve” (6. stāvā), “Es piederu šeit: Izraēlas vietas un ainas bērnu grāmatu ilustrācijās no 1948. līdz 2014. gadam” (7. stāvā).

 

Valsts svētku noskaņās LNB ātrijā būs apskatāms 26 metrus garš Latvijas karogs.