Latvijas Nacionālās bibliotēkas atbalstītā lasīšanas veicināšanas programma Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija Olaines Bibliotēkas bērnu literatūras nodaļā notika jau 15.gadu. 2017.gadā žūrijas eksperta pienākumus (katram, atbilstoši lasītāju vecuma grupai, bija jāizlasa un elektroniski jānovērtē sešas grāmatas) uzņēmās un līdz galam veica 49 lasītāji.

 

Aktīvākā un skaita ziņā lielākā bija lasītāju 15+ vecuma grupa – tajā darbojās 15 eksperti. Savukārt skaitliski vismazākā – 7 eksperti – vecuma grupā 11+. Pozitīva atsaucība arī šogad bija no vecāku puses.

 

Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2017 ekspertu novērtētās grāmatas, kuras ierindojās pirmajā vietā:

          *  5+ vecuma grupā – Ķēstutis Kasparavičs “Īsi stāstiņi par lietām”;

          *  9+ vecuma grupā – Žaume Kuponss “Uzrodas Flata kungs!”;

          *  11+ vecuma grupā – Anete Mīrsva “Samsona ceļojums”;

          *  15+ vecuma grupā – Šīna Vilkinsone “Es joprojām krītu”;

          *  Vecāku žūrijā – vienādu skaitu balsu saņēma Entonijs Dors “Mums neredzamā gaisma” un Dace Vīgante “Ledus apelsīns”.

 

Visvairāk balsu un līdz ar to “žūrijas grāmatu karalienes” titulu ieguva Šīnas Vilkinsones grāmata “Es joprojām krītu”.

 

Ceturto gadu pēc kārtas pasākumu kuplināja žūrijas ekspertu iestudēts un bibliotēkas darbinieku režisēts uzvedums, šoreiz – Ievas Samauskas dzejolis “Skaļā klase”. Izrāde izvērsās ļoti mūsdienīga. Aktieriem bija jāspēlē pašiem sevi skolas dzīvē. Savukārt skatītājiem pavērās skolas ikdiena, kurā skolēni nevar iztikt bez saviem viedtālruņiem, kā rezultātā pietrūkst komunikācija tiešā saskarsmē. Dzejolī un izrādē tika uzsvērts, ka katrs skolēns ir personība, kuru bieži vien nesaprot ne mamma, ne tētis, ne skolotāji. Tāpēc palīgā nereti nāk sociālais pedagogs, kurš vienmēr ir laipns, iejūtīgs un jauks – katra skolēna labākais draugs. Tika parādīts, ka skola – tā ir dzīve. Pirmkārt svarīgs ir skolēns, skolotāji, direktors un, protams, “labās fejas” – apkopējas un tehniskie darbinieki.

 

Pēc teatralizētā uzveduma pasākuma dalībniekiem bija iespēja satikt olainieti un mūziķi Renāru Mastiņu. Sākumā Renārs pastāstīja par sevi, kur ir mācījies un kā kļuvis par mūziķi, ar ko šobrīd nodarbojas. Kopīgi tika dziedātas dziesmas “Disnejlenda”, “Ezis” u.c., kā arī sacerēta dziesma “Ābeces pūce”. Tas bija grūtāks izaicinājums, kā sākumā šķita, jo, kā izrādās, dziesmai vārdus nemaz nav tik viegli sacerēt. Tomēr visiem kopā tas izdevās un pirmatskaņojumu varēja dzirdēt bibliotēkā.

 

Svinīgās daļas noslēgumā tika sumināti Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2017 eksperti. Par apzinīgi veikto darbu un pacietību paldies teica Olaines Bibliotēkas vadītāja Anastasija Kargapoļceva, pasniedzot sarūpētos našķus – asortus no “Karameļu darbnīcas” un Latvijas Nacionālās bibliotēkas dāvātās īpašās žūrijas rokassprādzes. Sarunas par mīļākajām grāmatām un lasīšanu, izrādi un kopā sacerēto dziesmu turpinājās pie tējas tases un svētku kliņģera.

 

Paldies vecākiem, vecvecākiem, skolotājiem un visiem, kuri atbalsta un mudina lasīt, ļaujot bērniem un pašiem sev iepazīt lasīšanu kā aizraujošu nodarbi brīvajā laikā. Lai lasītprieks nepazūd un grāmatu lasīšana kļūst par ikdienas sastāvdaļu!

 

Uz tikšanos nākamajā Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijā!

 

— — — — — — — — —

 

Ar Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2017 grāmatu kolekciju var iepazīties šeit.

 

Pasākuma norise fotogrāfijās apskatāma galerijā.