Gadagrāmatas atvēršanas svētki notiks Latvijas Nacionālās bibliotēkas un nodibinājuma “Rīga 2014” organizētā karnevāla gājiena “Gribu iet uz bibliotēku” ietvaros, un uz to ir aicināti visi interesenti.

Kā paša pirmā “Garās pupas” gadagājuma ievadvārdos 1983. gadā rakstīja Ojārs Vācietis: “te nu ir vēl viena, nemaz nevar izstāstīt, cik raibziedaina pupa”. Dzejnieka un redaktora Ulda Ausekļa savulaik rūpīgi koptā Dzejas dienu krājuma bērniem izdošanu šogad pēc ilgāka pārtraukuma atjauno biedrība “Ascendum” un Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome. Gadagrāmatas jauno veidolu radījuši dizaineri Rūta Briede un Artis Briedis, bet to ilustrējis mākslinieks Mārtiņš Zutis.

Krājumā, kura sastādītāja ir dzejniece Inese Zandere, tāpat kā agrāk, atrodami dzejas un atdzejas jaunumi bērniem, tostarp vairākas pasakas dzejā, ieskats tautasdziesmu bagātībā, atgādinājums par šāgada izcilo jubilāru – Viļa Plūdoņa un Jāņa Baltvilka – dzīvi un darbiem, kā arī atradumi jau aizsaulē aizgājušu latviešu dzejnieku arhīvos. Pirmo reizi “Garajā pupā” būs publicēta arī ludziņa dzejā, ko radījusi rakstniece Inga Ābele, un vesela nodaļa, kas veltīta pašu bērnu dzejas darbiem. Gadagrāmatas veidošanā piedalījušies vairāk nekā 30 latviešu dzejnieki.

Dzejas krājumu kā dāvanu bez maksas saņems 1000 Latvijas bibliotēkas un skolas, bet pārdoto grāmatu ieņēmumi tiks izmantoti bērnu kultūras projektam “Garā pupa” (www.garapupa.lv), kas rūpējas par to Latvijas reģionu bērnu iesaisti kultūras procesos, kuriem reģionālās un sociālās nevienlīdzības vai vecāku kūtruma dēļ nav bijusi iespēja apmeklēt kultūras pasākumus.

Gadagrāmatas atvēršanas svētki notiks 8.septembrī plkst.14.00 Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kopā ar grāmatas sastādītāju Inesi Zanderi un latviešu dzejniekiem.

Biedrība “Ascendum” ir sabiedriska organizācija, kas rosina un finansiāli atbalsta Latvijas sabiedriskās domas izaugsmi, veicinot tās iniciatīvas un procesus, kuros izpaužas attīstība un virzība uz augšu.

Papildu informācija:
Dace Bargā

Tālr.: 27710081; 29709678
E-pasts: info@ascendum.lv