Pasākuma laikā apmeklētājiem būs iespēja apmeklēt LNB izstādes, iepazīt bibliotēkas lasītavu pakalpojumus, konsultēties pie bibliotekāra Andra Vilka, kā arī skatīties Latvijas studentu īsfilmas un klausīties Gaismas pils jaunā koncertflīģeļa ieskandināšanas koncertu. Ieeja pasākumos bez maksas.

“Personīgais laiks ir katra dziļi individuāla izvēle – vai mēs to pavadām ar draugiem, vienatnē, pie dabas, lielveikalu džungļos, pastaigājoties pa ielām, lasot grāmatas, sporta zālēs vai citādi. Šogad, atzīmējot bibliotēkas 96. dzimšanas dienu, vēlamies pateikt, ka bibliotēka ir iespēja, kā jēgpilni pavadīt dienu, atklājot mūsu pakalpojumu un notikumu spektru no vienas puses daudzveidīgā un krāšņā formā, no otras puses – cilvēcīgi uztveramā apjomā. Līdz ar to programma, ko būsim sagatavojuši saviem lasītājiem un apmeklētājiem, būs gan intelektuāli bagātinoša, gan informatīva, gan gastronomiski piesātināta, izklaidējoša un aizraujoša,” stāsta LNB Komunikācijas departamenta direktore Signe Valtiņa.

Programma “Viena diena bibliotēkā” tiks atklāta 1. stāva ātrijā plkst. 10:00, sniedzot ieskatu dienas pasākumu plānā un aktivitāšu dažādībā. Jau plkst. 10:30 ikvienam interesentam būs ekskluzīva iespēja izmantot LNB vēl nebijušu pakalpojumu – individuālu konsultāciju pie bibliotekāra Andra Vilka, uzdodot jautājumus, diskutējot un gūstot atbildes uz jautājumiem par bibliotēku nozari, informācijzinātnes, grāmatniecības aktualitātēm, LNB un citiem tematiem. 

Pēc izsmeļošas un aktīvas sarunas plkst. 11:30 apmeklētāji tiek aicināti doties uz Gaismas pils kori (11., 12. stāvā), lai nesteidzīgu malkotu rīta kafija, baudot Rīgas panorāmu un pārlapojot avīzi “Klīversala”. Savukārt pēcpusdienā, plkst. 12:00, durvis vērs lasītavas Mezonīna, 3. un 8. stāvā, iepazīstinot ar to plašo pakalpojumu un informācijas klāstu –  LNB tiešsaistes abonētajām datubāzēm, e-grāmatām, to izmantošanas iespējām, mācību pakalpojumu, jaunizveidoto Baltijas Austrumāzijas pētniecības centra (AsiaRes) bibliotēkas lasītavu,  Starpbibliotēku abonementu, periodisko izdevumu portālu www.periodika.lv, pasaules skaistākajām un oriģinālākajām bibliotēkām, kā arī konkrētu pasaulē pazīstamu personību – mūziķu, literātu, zinātnieku, sabiedrisko darbinieku – saistību ar bibliotēkām. Plkst. 13:00 ģimenes, jauniešu un pašus mazākos lasītājus laipni gaidīs Bērnu literatūras centrs (7. stāvā), informējot par “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas 2015” jaunumiem. 

Laiks no plkst. 14:00 līdz 16:00 būs veltīts šādu LNB izstāžu un ekspozīciju iepazīšanai: “Lepni un ātri. Ceļu kartes un auto kultūra Latvijā 1920. – 1940. gados”, “Civilizācijas nospiedumi: grāmatu kultūra literārajā Ķīnā (900–1900)”, LNB cimēliju (sevišķi greznu, retu, neparastu iespieddarbu) ekspozīcija, “Patība. Latvijas laikmetīgās mākslas vēsture: Andris Breže, Andris Eglītis, Kristaps Ģelzis, Miķelis Fišers, Aija Zariņa”, “Latvieši Kanādā: muzeja “Latvieši pasaulē” jaunieguvumi”, “Iepazīsim putnus”, “Skola atmiņās un stāstos”, “Ievērojamu personību privātās bibliotēkas LNB krājumā: Knuts Skujenieks, Pauls Rābe, Kārlis Zariņš”.

“Vienas dienas bibliotēkā” laikā divi visapjomīgākie notikumi norisināsies Ziedoņa zālē – plkst. 17:00 LNB un kuratoru apvienība “SHORT RIGA” sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmiju (LKA) izrādīs studentu īsfilmu izlasi, kurā apkopotas pasaules literatūras stāstu ekranizācijas no dažādu paaudžu Latvijas kino operatoru un režisoru studiju darbiem. Tie tieši vai netieši sniedz atsauces uz mūsdienās jau folklorizētiem literāriem darbiem un stāstiem. Iespējams, šajā seansā skatītāji atpazīs kādu sen lasītu darbu, tomēr programmas veidotāju nolūks nav bijis salīdzināt, bet gan svinēt kino un literatūras draudzību, kur arī rodas iedvesma un mākslas darbs.Programmu veidojuši kuratore Anna Veilande Kustikova (“SHORT RIGA”) un LKA pasniedzējs profesors Pēteris Krilovs.

Savukārt plkst. 19:00 programma “Viena diena bibliotēkā” izskanēs ar augstvērtīgu Gaismas pils jaunā koncertflīģeļa ieskandināšanas koncertu. Piedalās: Juris Žvikovs, Agnese Egliņa un trio “Art-i Shock”, Madara Botmane, Sandis Šteinbergs, Ēriks Kiršfelds, Jūlija Makarina, Rihards Millers, Kaspars Bumbišs, Roksana Kenžejeva, Jānis Maļeckis.  Flīģelis “Steinway & Sons” iegādāts ar LNB Atbalsta biedrības ziedotāju atbalstu, lai piedāvātu klausītājiem izcilus koncertus, pasaules līmeņa mūziķus un augstas kvalitātes skanējumu bibliotēkas Ziedoņa koncertzālē.
Bezmaksas ielūgumi uz koncertu, sākot ar otrdienu, 25. augustu, plkst. 12:00, pieejami LNB reģistratūrā. Ielūgumu skaits ir ierobežots.

29. augustā LNB lasītavas atvērtas apmeklētajiem no plkst. 10:00 līdz 17:00, restorāns “Klīversala” – līdz pusnaktij.No plkst. 10:30 līdz 15:30 iespējams iepazīt bibliotēku ekskursijās ar gida stāstījumu) (iepriekšēja pieteikšanās:e-pasts: ekskursijas@lnb.lv, tālr.: +371 22022920). No plkst. 10:30 līdz 13:30 – ekskursijas Rīgas IT Demo centrā (1. stāvs) (iepriekšēja pieteikšanās aiga.zalite@itbaltic.com, tālr.: +371 26180773).  

Dalība visos pasākumos bez maksas.

Skatīt pasākumu programmu.

Vairāk informācijas: www.lnb.lv.

Aicinām svinēt kopā Latvijas Nacionālās bibliotēkas 96. dzimšanas dienu!