Izstāde caur grāmatu, kaligrāfiju, plakātu un karšu faksimiliem iepazīstinās ar senās Ķīnas literātu dzīvi, kā arī periodu, kad drukas tehnoloģiju attīstība zināšanas padarīja pieejamas arvien plašākai sabiedrības daļai. Izstāde apskatāma līdz 20. oktobrim.
Izstāde “Civilizācijas nospiedumi. Grāmatu kultūra literārajā Ķīnā (900–1900)” ataino zināšanu kultūru un zināšanu komunikāciju Ķīnas vēlīnās impērijas periodā (apm. no 900. līdz 1900. gadam).

Izstāde par grāmatu un literāro kultūru Ķīnā vēsta par intelektuālām, tehnoloģiskām un sabiedriskām pārmaiņām, ko Austrumāzijas civilizācija piedzīvojusi tūkstoš gadu laikā. Kādos apstākļos grāmatu iespiešana attīstījās no tehnoloģijas līdz uzņēmējdarbībai, līdz literatūra kļuva par nozīmīgu masu kultūras daļu?  Cik lielā mērā grāmatas atspoguļo zināšanu pārnesi, kas Ķīnā, tāpat kā citviet pasaulē, bija īstenais modernizācijas pamats? Kā elitārā literātu kultūra ir saistīta ar masu komunikācijas kultūru, kas uzplauka līdz ar grāmatu druku un komercializāciju? Tie ir jautājumi, kurus vēlas uzdot izstāde “Civilizācijas nospiedumi. Grāmatu kultūra literārajā Ķīnā (900–1900)”.“Ķīnas kultūrā stāsti par cilvēkiem, kuri dzīvo ar literatūru, stāsti par literatūru, kas “dzīvo cilvēkos,” ir tik aizraujoši, ka turpina iedvesmot priekšstatus par civilizēto visā Austrumāzijā. Latvija savu vēsturi un kultūras piederību cieši saista ar Eiropas civilizācijas jēdzienu. Tomēr priekšstati par to ir grūti nošķirami no Rietumu un Austrumu civilizāciju duālisma. Šī izstāde gan netiecas izprast daudzšķautņaino kopsakaru saistībā ar Eiropas civilizācijas tradīcijām, izstādes mērķis ir rosināt jautājumus, pievērst uzmanību tam, ka žestos, vārdos un saturā, kas neiekļaujas vispārpieņemtajos priekšstatos, bieži mīt atbrīvojoša patiesība,” stāsta izstādes kurators, Latvijas Universitātes Baltijas Austrumāzijas pētniecības centra (AsiaRes) direktors prof. Dr. Franks Kraushārs.

Senie Ķīnas literāti bija ne tikai literāti mūsdienu izpratnē, bet izglītoti cilvēki, ierēdņi, kas izkopa zināšanas visdažādākajās jomās. Tādējādi eksponātu vidū būs aplūkojams, piemēram, 16 .gs. “Savvaļas augu katalogs”, kurā ietverti augu gleznojumi līdz ar aprakstiem dzejas formā un 12. gs. tapis “Traktāts par laupītājiem un zagļiem Hebejas provincē un galvaspilsētas austrumos”. Tāpat būs apskatāmi arī gan Ķīnas kaligrāfijas, gan kartogrāfijas paraugi. Vienlaikus izstādē būs pārstāvēta arī dzeja un drāmas teksti, piemēram 17. gadsimta izdevuma “Stāstījums par peoniju paviljonā atgriezušos dvēseli” faksimils.

Izstādi rīko Latvijas Nacionālā bibliotēka sadarbībā ar Nacionālo centrālo bibliotēku (Taibejā, Taivānā), Latvijas Universitātes Austrumāzijas pētniecības centru (AsiaRes) un Taipejas misiju Latvijas Republikā.

Izstādes ietvaros norisināsies arī šādi saistīti pasākumi:

  • 27. augustā plkst. 17:40 Ziedoņa zālē prof. HuSiao-chen (Taipeja, Taivāna) lekcija “Pusnaktī rakstot: Cjin dinastijas sieviešu romāni dzejā”;
  • 4. septembrī plkst.17:00 LNB Mazajā zālē (4. stāvā): Viļņas Universitātes Orientālistikas centra docenta Dr. VytisSilius lekcija “Kāpēc mums nepieciešami citi, lai mēs būtu mēs paši? Konfuciānisms mūsdienu Ķīnas sabiedrībā” (Why Do We Need Others to be Ourselves? Relational Self in Early Confucian Ethics and Today). Lekcija angļu valodā;
  • 21. septembrī plkst. 17:00 LNB Mazajā zālē (4. stāvā): Tallinas Universitātes Tuvo Austrumu un Āzijas studiju nodaļas lektora lekcija “Dzeja kā budistu prakse viduslaiku Japānā” (Poetry as a Form of Buddhist Practice in Medieval Japan). Lekcija angļu valodā;
  • 5. oktobrī plkst. 18:00 LNB Mazajā zālē (4. stāvā): Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes Āzijas studiju nodaļas profesora Dr. Franka Kraushāra lekcija “Klasiskās Ķīnas dzeja tulkojumos”.
  • 29. augustā plkst. 18:15 LNB izstāžu centrā (1. stāvā): kaligrāfijas, grāmatu iesiešanas un krāsainās iespiešanas radošā darbnīca.
  • Par citām radošajām darbnīcām informācija būs pieejama vēlāk.

Izstādes darba laiks:

Darba dienās no plkst. 12:00 līdz 20:00

Brīvdienās no plkst. 12:00 līdz 17:00

 

Ieejas maksa:

Pieaugušajiem 3 EUR

Skolēniem, studentiem, pensionāriem 1 EUR

Invalīdiem, uzrādot apliecību, bez maksas

Papildu informācija:

Zane Zajančkauska

Izstāžu centra vadītāja

Komunikācijas departaments

Latvijas Nacionālā bibliotēka

E-pasts: zane.zajanckauska@lnb.lv

Mob. tālr.: +371 26130666