Plkst.12:00 – plkst.14:00 ceļojums ar kuģi pa Daugavu
Programmā stāsti un lasījumi, poēzija un proza:
•    čakiskie Daugavmalas krodziņi un Aleksandrs Čaks – kaislīgs makšķernieks;

•    Jāņa Akuratera Rīgas balāde “Sv.Kristaps un bērns”;
•    Raiņa Baltā Daugava, Sarkanā Daugava, Saules Daugava;
•    Andreja Upīša “Zaļās zemes” Kalvicu ceļojums ar kuģīti uz Āgenskalnu;
•    Ojāra Vācieša Lucavsala un Zaķusala.

Kopā ar Jāņa Akuratera muzeja, Aleksandra Čaka muzeja, Andreja Upīša memoriālā muzeja, Ojāra Vācieša memoriālā muzeja, Raiņa un Aspazijas muzeja darbiniekiem stāstus stāstīs – Ivars Puga.

Pulcēšanās plkst.12.00 pie kuģīša “Jelgava” pieturas – 11. novembra krastmalā pie Akmens tilta pretī Rīgas Tehniskajai Universitātei

Programmas biļetes cena – 6,00  EUR
Biļetes “Biļešu Paradīzes” kasēs un internetā
Pieteikšanās: katram_sava_riga@inbox.lv vai 26703293

Projektu “Katram sava Rīga” atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Rīgas Dome.
Informācija: http://memorialiemuzeji.lv/katram-sava-riga/

13. septembrī 9 memoriālo muzeju projekta “Katram sava Rīga” ietvaros un Dzejas dienu gaisotnē aicinām akcijā – ceļojumā “…pati Rīga ūdenī”. Ceļojums šoreiz būs ar kuģi pa Daugavu, lai, vērojot upes plūdumu, varētu izbaudīt rakstnieku un dzejnieku rakstīto par Daugavu, tās salām, pietekām, kuģiem, krastmalas ainavām un leģendām.

Dzejnieku Aleksandru Čaku iedvesmoja Daugavmalas krodziņi, kuros pulcējās gan Daugavmalas tirgus publika, gan Rīgā iebraukušo kuģu jūrnieki un zvejnieki. 1929. gadā viņš izdeva savu ceturto nelielo dzejoļu grāmatu, kuras nosaukums bija “Pasaules krogs”. Šīs grāmatas tapšanai iespaidi smelti Daugavmalas krodziņu novērojumos.

Savukārt Jānim Akurateram Daugava saistījās gan ar viņa dzimto Jēkabpils pusi, gan Latvijas vēstures notikumiem. Vairākkārt viņš to piesauc savā dzejā, rakstot, ka “Daugava siltā – tu smaidi kā sendiena mana / Mīļa un skaista man gurušam rūcošās ielās”. Savukārt savu Rīgas balādi (viņam ir arī Parīzes balādes) Akuraters uzraksta par Svēto Kristapu, kurš upei pāri pārnes bērnu, jeb “dzimstošo rītdienu”.

Daugavu kā Latvijas simbolisko likteņupi savā daiļradē izceļ Rainis. 1919. gadā viņš publicē dramatisko poēmu, jeb “sērdieņu dziesmu” “Daugava” simbolistiski poētiskā vēstījumā un it kā daudzbalsīgā dziedājumā saaužot kopā gan leģendas, gan konkrētās vēstures situācijas radītās tautas sāpes, ciešanas un ilgas.

Savukārt Ojāram Vācietim Daugava nebija īpaši tuva. Taču viņu uzrunāja Daugavas salas – Zaķusala, kuru viņš apdzejo kā Zaķusalas karalisti, un Lucavsala, kuru viņš nosauc par pasaku pašā Rīgas vidū, auzu skarās sanošu. Savukārt kā sev tuvu, Ojārs Vācietis izcēla Mārupīti un Māras ezeru.

Ceļojumā būs iespēja dzirdēt arī par Andreja Upīša Daugavas tēmai veltītiem tekstiem. Viņa romānā “Zaļā zeme” ceļojums pāri Daugavai ar kuģīti tverts no lauku jaunekļa – puikas skatu punkta – un tad jau šķietami ikdienišķais atklājas kā neredzēts un neparasts.

Stāsts un literāros tekstus palīdzēs iepazīt aktieris Ivars Puga un Akuratera muzeja, Aleksandra Čaka muzeja, Andreja Upīša memoriālā muzeja, Ojāra Vācieša memoriālā muzeja, Raiņa un Aspazijas muzeja, Krišjāņa Barona muzeja speciālisti.

13. septembra ceļojums “…pati Rīga ūdenī” noritēs 9 muzeju organizētā projekta “Katram sava Rīga” ietvaros, kurā ar VKKF un Rīgas Domes atbalstu 2014. gadā katra mēneša otrajā sestdienā aicinām doties ceļojumā/akcijā, lai iepazītu Rīgu, tās seno romantiku, notikumus un cilvēkus no dažādiem tematiskiem skatu punktiem. Projekta ietvaros ir jau notikuši ceļojumi “Bohēmas vietas Rīgā” (janvārī), “Kā es braucu Ziemeļblāzmas lūkoties” (februārī), “Liktenīgā satikšanās” (martā), “ČAU, Pārdaugava” (aprīlī), “Saldā Rīga, smalkā Rīga”(maijā), “Rakstnieks brauc uz Dziesmusvētkiem” (jūlijā).