Jau ierasts, ka 2. aprīlī – izcilā dāņu pasaku meistara Hansa Kristiana Andersena dzimšanas dienā, tiek atzīmēta Starptautiskā bērnu grāmatu diena. Tā vieno Starptautiskās Bērnu un jaunatnes literatūras padomes (International Board on Books for Young People, IBBY, www.ibby.org) biedrus, atgādina par grāmatu klātbūtni un uzsver to nepieciešamību bērnu dzīvē. Katru gadu no vairāk nekā 70 IBBY dalībvalstīm tiek izvēlēta viena, kurai uztic sagatavot vēstījumu visiem pasaules bērniem. Parasti kāds no valstī atzītiem bērnu rakstniekiem kopā ar mākslinieku sagatavo vēstījumu, kas tālāk ceļo pa visu pasauli ar mērķi sasniegt ikviena lasītāja – gan liela, gan maza – iztēli, rosināt pārdomas un radīt skaidrāku pasaules izpratni caur grāmatām. Šogad vēstījums izskanēs jau 52. reizi. Pagājušajā gadā šī unikālā iespēja bija Latvijai, bet šogad gan vizuālo, gan rakstisko vēstījuma daļu ir sagatavojis lietuviešu bērnu rakstnieks un mākslinieks Ķēstutis Kasparavičs.

Pagājušajā gadā latviešu bērnu rakstnieces, dzejnieces un publicistes Ineses Zanderes vēstījumā paustā atziņa, ka “grāmata ir noslēpums, kurā atrodas arī tas, ko tajā nemeklē vai vēl neprot atrast” turpina būt aktuāla. Lietuviešu bērnu rakstnieks un mākslinieks Ķēstutis Kasparavičs norāda, ka: “Grāmatas pasaule ir ļoti atklāta, īstenība tajā draudzīgi satiekas ar izdomu un fantāziju, ka reizēm vairs nesaproti, kur – grāmatā vai dzīvē – ievēroji, cik skaisti no apsniguša jumta krīt kūstošas lāses un cik pievilcīgi apsūnojis kaimiņa žogs. Grāmatā vai īstenībā piedzīvoji, ka pīlādžogas ir ne tikai skaistas, bet arī rūgtas? Grāmatas pasaulē vai īstenībā gulēji vasarā zālē, pēc tam sēdēji un, sakrustojis kājas, vēroji debesīs slīdošus mākoņus?”. Rakstnieks un mākslinieks mūs aicina ne tikai meklēt interesantas grāmatas, bet arī pašiem kļūt interesantiem, jo viņaprāt, brīdī, kad lasām grāmatu, arī grāmata lasa mūs. Bet pats svarīgākais – grāmata māca mums nesteigties!

Ķēstutis Kasparavičs ir Latvijas bērniem ļoti labi pazīstams – viņa stāsti un rūpīgi izstrādātās ilustrācijas, kas tik precīzi savijas kopā ar tekstu, uzrunā daudzus lasītājus. Starptautiskajai bērnu grāmatu dienai veltītajā plakātā mākslinieks akcentējis vēstījuma ideju – ka kāds kādu lasa. Ne velti viņš grāmatas attēlojis ar cilvēka acīm, var just, ka viņš tajās saskata dvēseli.

Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrs un Latvijas Bērnu un jaunatnes literatūras padome aicina bibliotēkas un skolas visā Latvijā, ikvienā ģimenē atzīmēt šo dienu, rosināt vērtīgas sarunas, mudināt bērnus lasīt un piedalīties interesantos pasākumos, kopt un turpināt šo tradīciju. Ikviens rakstnieks vēlas lasītājiem pateikt ko svarīgu, tikai mūsu pašu ziņā ir to ieraudzīt, saklausīt, sajust un iemācīt mūsu bērniem.

Starptautiskās bērnu grāmatu dienas VĒSTĪJUMU no lietuviešu valodas tulkojusi Indra Brūvere.

6. aprīlī plkst. 13.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas Bērnu literatūras centrā “Ģimeņu sestdienas” ietvaros notiks Starptautiskajai bērnu grāmatu dienai veltīts pasākums.

STARPTAUTISKĀS BĒRNU GRĀMATU DIENAS 2019 PLAKĀTS

 
Papildu informācija:

Ilze Marga

Bērnu literatūras centra galvenā bibliotekāre

Latvijas Nacionālā bibliotēka

Tālr.: 67716040, 6716041

E-pasts: ilze.marga@lnb.lv