Open Access ir kustība jeb iniciatīva, kuras mērķis ir veicināt un atbalstīt bezmaksas brīvpieeju elektroniskajiem resursiem izglītības un akadēmiskajā vidē, veicinot zināšanu izplatību un zinātnisko atklājumu ietekmi, efektivitāti un ieguldīto investīciju atdevi.

 

Saskaņā ar LERU paziņojumā pausto, mūsdienās liela daļa no Eiropas universitāšu budžeta – simtiem miljonu, ko galvenokārt veido nodokļu maksātāju nauda, tiek maksāta izdevējiem par dažādu akadēmisko izdevumu abonēšanu un publikāciju sagatavošanu. Šīs izmaksas rada pamatīgu finansiālo slogu un akadēmiskus ierobežojumus, īpaši universitātēm ar mazāku budžetu.

 

Paziņojuma autori mudina risināt un sakārtot neskaidros jautājumus par atvērtu piekļuvi zinātniskajām publikācijām, jo brīva piekļuve tām ir viens no stūrakmeņiem jaunai pētniecības paradigmai; no pārejas uz šo formu turpmāk atkarīga Eiropas vadošās lomas attīstīšana pētniecībā un inovāciju radīšanā.

 

Petīciju LERU mājaslapā parakstījuši jau 910 atbalstītāji, tostarp universitātes, zinātniskie institūti, bibliotēkas un individuālie atbalstītāji visā Eiropā. Starptautiskās Open Access nedēļas ietvaros to paveikusi arī Eiropas Zinātnisko bibliotēku asociācija (LIBER), rosinot šim piemēram sekot citas bibliotēku institūcijas.

 

Iepazīties ar izvērstu petīcijas saturu un to parakstīt iespējams LERU mājaslapā.