Tradicionālo mediju un citu saziņas līdzekļu nemainīgi pieaugošajā informācijas plūsmā arvien svarīgākas kļūst spējas atlasīt informāciju, to uztvert un prast kritiski izvērtēt, kā arī nodrošināt atbildīgu un ētisku pieeju mediju satura radīšanā un patēriņā. Vislielāko iespaidu jaunie plašsaziņas līdzekļi un sociālie mediji atstāj uz bērniem un jauniešiem, kuriem vienlaikus bieži trūkst spēju patstāvīgi un kritiski analizēt mediju un citu informatīvo kanālu vēstījumus. Apzinoties, cik svarīgas ir iedzīvotāju kritiskās domāšanas prasmes drošas, atvērtas un demokrātiskas sabiedrības veidošanā, Ziemeļu Ministru padome (ZMP) kopš 2014.gada ir atbalstījusi dažādas ar mediju un informācijas pratību (MIL) saistītas iniciatīvas Baltijas valstīs. Laika posmā no 2014. līdz 2015.gadam Lietuvā tika īstenots Projekts “Mediju un informācijas pratības attīstīšana izglītībā”, sadarbībā ar mediju pratības speciālistiem no Ziemeļvalstīm. Rezultātā tika izstrādāta virkne metodisko līdzekļu skolotājiem, tika iztulkoti un adaptēti labākie no Ziemeļvalstīs izdotajiem mediju lietotpratības palīgmateriāliem, tika rīkotas apmācības, iepazīstinot ar MIL kā vispārējās izglītības neatņemamu sastāvdaļu.

 

Šī semināra mērķis ir uzsvērt to, cik svarīgi ir stiprināt Mediju un informācijas pratības (MIL) iemaņas skolās, kā arī apmainīties dažādām pieredzēm un labās prakses paraugiem Baltijas valstu starpā, tādējādi veicinot ar MIL saistītu nostādņu izstrādi nacionālā līmenī visās trijās valstīs.

 

Seminārā referēs Rīgas Stradiņa Universitātes asociētā profesore Ilva Skulte, Tartu Universitāte mediju pētniece Kadri Ugur, Lietuvas Izglītības attīstības centra projektu koordinatore Rasa Jančiauskaite, LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes asociētā profesore Anika Miltuze un LU medijpedagoģijas doktorante Liene Valdmane.

 

Seminārā aicināti piedalīties pašvaldības, skolotāju apmācības iestādes, skolu pārstāvji un bibliotekāri. Semināram var pieteikties līdz 23.augustam elektroniski http://ej.uz/am72 Seminārā būs nodrošināta sinhronā tulkošana no angļu uz latviešu un krievu valodām.

 

Papildu informācija: Lidija Plavinska, Daugavpils pilsētas Izglītības pārvaldes Izglītības atbalsta nodaļas vadītāja, tālr.: 65407437, lidija.plavinska@ip.daugavpils.lv