2016. gada 7. novembrī aprit tieši 150 gadi, kopš dzimis Ernests Felsbergs

(1866.07.IX – 1928.31.VIII), pirmais LU oficiāli vēlētais rektors.

 

1920. gada 17. augustā, atgriežoties Latvijā, E. Felsbergs uzsāka darbu Latvijas Augstskolā (vēlākajā Latvijas Universitātē) kā profesors un jau 1920. gada 3. septembrī tika apstiprināts par pagaidu rektoru. Vēlētā rektora amatā profesors E. Felsbergs bija neilgu laiku – sākot no 1922. gada septembra līdz savu pilnvaru nolikšanai 1923. gada jūlijā. Viens no svarīgākajiem darbiem tolaik bija izstrādāt Universitātes Satversmes projektu, nostiprināt akadēmiskā personāla sastāvu un gādāt par ārzemju speciālistu piesaisti universitātei.  

 

Neatkarīgajā Latvijā Ernesta Felsberga dzīvi raksturo darbīgs laiks gan akadēmiskajā vidē, gan administratīvā darba jomā. Pirmkārt, paralēli rektora amatam viņš lasīja lekcijas Filoloģijas un filozofijas fakultātē un Latvijas Mākslas akadēmijā. Otrkārt, laikā no 1922. līdz 1925. gadam E. Felsbergs bija Saeimas deputāts no „Demokrātiskā centra” partijas (arī parlamenta Izglītības komisijas priekšsēdētājs), bet no 1924. gada 19. decembra līdz 1925. gada 4. martam – izglītības ministrs. Latvijā, strādādams LU, viņš tika uzrakstījis arī vairākus darbus par antīko mākslu – ,,Ievads grieķu mākslā’’ (1926), ,,Grieķu mākslas vēstures literatūra’’ (1926), ,,Akropole un Partenons’’ (1926), kā arī grāmatu ,,Grieķu vāzu gleznas’’, par kuru 1928. gadā saņem Kultūras fonda prēmiju. Par nopelniem valsts labā apbalvots ar Triju zvaigžņu ordeni. 1928. gada martā profesors tika ievēlēts par Latvijas Universitātes klasiskās filoloģijas doktoru honoris causa.

 

Sagaidot Alma Mater 85 gadu jubileju, LU Bibliotēka sagatavoja grāmatu “Profesors Dr. phil. h. c. Ernests Felsbergs: dzīve un darbs”. Minētajā izdevumā, kas papildināts ar fotogrāfijām un arhīva materiāliem, sniegts profesora dzīves, zinātniskā un sabiedriskā darba apskats Latvijas valsts, zinātnes un Latvijas Universitātes attīstības kopsakarībās.

Godinot rektora piemiņu, Latvijas Universitātes Bibliotēka sadarbībā ar E. Felsberga dzimtu 150 gadu atceres dienā organizē vairākus pasākumus, kuri  plānoti 6. un 7. novembrī.

 

Plānotie pasākumi:

Atceres pasākums

Konference

Izstādes atklāšana

Faksimilizdevuma atvēršana