Kā tiek veikta krājuma saglabāšana LNB? Kādas ir LNB Krājuma saglabāšanas centra atbildības un darbības sfēras? Kas ir krājuma konservācija un preventīvie saglabāšanas pasākumi? Vai savā ikdienas darbā, piemēram, krājuma izlašu sagatavošanā, pievēršam uzmanību šīm it kā pašsaprotamajām lietām un cik saudzējošai jābūt bibliotekāru attieksme pret bibliotēku pārziņā esošo kultūras mantojumu?

 

Atbildes uz šiem un citiem krājuma saglabāšanas jautājumiem nebūt nav tik vienkāršas, kā varētu likties pirmajā mirklī. Izprast šīs tēmas nozīmīgumu un apzināties, ko varam darīt mūsdienīgas krājumu saglabāšanas jomā jau šodien, palīdzēs LNB Krājuma saglabāšanas centra eksperte Sintija Saldābola.

 

Stāstījums ietvers ne vien praktiskus ieteikumus bibliotēkas resursu saglabāšanā, bet arī starptautiskā līmenī gūtas pieredzes izklāstu, jo laikā no 2016. gada 12. līdz 16. septembrim Sintija piedalījās Starptautiskā vēsturisko un mākslas darbu konservācijas institūta (International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works, IIC) organizētajā kongresā “Saglabāt tagadni: Robežu pārkāpšana konservējot laikmetīgos materiālus” (“Saving the Now: Crossing Boundaries to Conserve Contemporary Works”), kas notika Losandželosā (Kalifornijā, ASV).

 

Pasākuma apmeklētājiem būs iespēja iepazīties arī ar tēmai atbilstošiem bibliotēku nozares lasītavā pieejamiem poligrāfiskajiem izdevumiem – stāstījumu par tiem piedāvās Bibliotēku attīstības centra galvenā bibliotekāre Elita Vīksna.

Uz oktobra tikšanos “Bibliotekāru stāvā” aicinām visus interesentus – gan publisko, gan akadēmisko bibliotēku darbiniekus, kā arī LNB kolēģus!