2018. gada 1. novembrī plkst. 17.00 Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2.stāvā) notiks žurnālistes un publicistes Natālijas Ketneres lekcija un grāmatas prezentācija “Ar krievu baletu uz pasaules malu” (“С русским балетом на край света”)  par Vasilija Voskresenska, t.s. pulkveža De Bazila (Wassily de Basil, 1888–1951), slaveno baleta  trupu un tās māksliniekiem. De Bazil bija  t.s. “Krievu sezonas” aizsācēja  Sergeja Djagiļeva idejas turpinātājs. Maz zināms, ka pulkveža De Bazila trupā bija arī rīdzinieki – Arvīds Ozoliņš,  Valentīns Žeglovskis, Artūrs Piķieris un Vanda Grossena. Ir saglabājušies Vandas Grossenas memuāri par ceļojumu uz Austrāliju, Jaunzēlandi un tur notikušajām viesizrādēm.

 

 Rīdziniece Vanda Grossena mācījās Alekandras Fjodorovas privātajā baleta studijā Rīgā (1925-1934). Pēc tās beigšanas viņa piedalījās jauno baleta mākslinieku konkursā Vīnē (1934), kur ieguva pirmo vietu un saņēma zelta medaļu.  Pulveža De Bazila Krievu baletā viņa dejoja no 1936. līdz 1938.gadam.  Savos memuāros  baletdejotāja krāšņi apraksta ceļojumus, dalās atmiņās par Latvijas emigrantiem Austrālijā. 

 

 Vēl viena slavena latviešu izcelsmes dejotāja, par kuru stāstīs Natālija Ketnere, ir Elvīra Rone. Vecākiem pārceļoties uz Rīgu, viņa 9 gadu vecumā ar baletu sākusi uzstāties Rīgas vācu teātrī. Ap 1925 gadu viņu pie sevis aicina slavenā balerīna Anna Pavlova.

 

 Ar Pavlovas trupu Elvīra Rone apceļo pasauli, pēc viesizrādēm Rone kļūst par personīgo asistenti slavenajai  balerīnai Olgai Preobraženskai viņas baleta studijā Parīzē. Parīzes studijā (Studio Wacker) mācījās vesela virkne pasaules slavenāko dejotāju – Tamara Tumanova, Irina Baronova, Margo Fontein u.c. 

 

 Stāstījumu papildinās unikāli foto un arhīva video no baleta izrādēm Austrālijā, Bali salās un Zanzibarā.

 

 Pasākums notiks Krievu kultūras dienu rudens cikla ietvaros.

Ieeja brīva.

Kontaktinformācija bibliotēkā: tālr. 67181018