“Maija sarunas” Valmieras integrētajā bibliotēkā ceturtdien, 18. maijā plkst. 18.00


Valmieras bibliotēka uz “Maija sarunām” šogad ielūgusi latviešu žurnālistu un rakstnieku Otto Ozolu. Lasījums “Latvijas karaļa runa. Iepriekš nekur nepublicēta stāsta lasījums. Vislatvijas pirmizrāde īpaši Valmierai”. Stundas garā lasījuma saturs veidots kā Otto Ozola rakstīto grāmatu un daudzo rakstu esence.

 

Izaicinoši provokatīvais nosaukums ir rosinošs iesākums lasījumā skartajiem jautājumiem: kas ir Latvijas pamata problēmas un kādi varētu būt risinājumi? O. Ozols liek akcentu uz problēmu izklāstu, bet risinājumu visbiežāk atstāj pašu lasītāju ziņā. Tas gan nenozīmē, ka autoram pašam nav ideju. Tad šajā veselīgi ironiskajā lasījumā tās tiks iezīmētas un liktas priekšā auditorijai. Otto Ozols daudz par to rakstījis iepriekš, balstoties uz akadēmiski pamatotiem avotiem.

 

Vairāk par Otto Ozolu:

Otto Ozols (īstajā vārdā Mārtiņš Barkovskis) ir cilvēks ar aktīvu viedokli par dažādām tēmām sociālajos tīklos, vadījis TV raidījumu “100. panta preses klubs”, Ozols strādājis LTV literatūras un mākslas raidījumu redakcijā par režisora asistentu. Viņš bijis arī pirmās neatkarīgās televīzijas NTV5 Ziņu dienesta izveidotājs, tur darbojies kopā arī ar TV diktori Ilvu Liepiņu. Plašu atpazīstamību iemantojis ar savu pirmo grāmatu “Latvieši ir visur” ( 2010).

 

Par šobrīd jaunāko, trešo grāmatu “Neērtās patiesības : vēstules XXI gs. latvietim”, kultursocioloģe Dr. Sc. Dagmāra Beitnere- Le Galla teikusi: “Rakstnieks precīzi jūt, ka sabiedrība aug un attīstās apzinoties un integrējot vienmēr mainīgo izpratni pašai par sevi. Otto Ozols, nobriedušā modernisma rakstnieks, kurš saprot tekstu iespaidu. Viņa darbos jūtams virsuzdevums, viņa teksti ir atgādinājumi- no pagātnes pieredzes paņemt labāko un turpināt sevi pilnveidot. Iedvesmojoši pārdomu teksti…”


Bibliogrāfija


  • Latvieši ir visur (2010)

 

Ozols, Otto. Latvieši ir visur : pirmais latviešu globālais trilleris! : [romāns] / Otto Ozols ; red. Guntis Berelis ; Māra Jonova vāka dizains. – Rīga : Atēna, 2010 (SIA “Jelgavas tipogrāfija”). – 350, [1] lpp. ; 23 cm. – (Grāmatas pie kurām atgriezties). – O. Ozola romānā attēlots laikposms Latvijas vēsturē no pagājušā gadsimta 90 gadiem līdz šodienai. Galvenais varonis, strādājot par starptautisko kurjeru, šķērso daudzu valstu robežas, satiekas ar interesantiem cilvēkiem un piedzīvo daudz ko tādu, kas liek ieraudzīt latviešus negaidītā gaismā un pārvērtēt viņu lomu vēsturē, politikā un kopējā pasaules ainā.


  • THEODORUS. Deja ar ziloņzivi (2014)

 

Ozols, Otto. Theodorus : deja ar ziloņzivi / Otto Ozols ; redaktore Antra Lezdiņa ; Māra Jonova vāka dizains. – Rīga : Apgāds Atēna, c2014 (Jelgavas tipogrāfija). – 247, [1] lpp. – (Atēna – grāmatas, pie kurām atgriezties). – Vairāk kaislību, skarbāka valoda, vērienīgas sadursmes un neprātīgas dēkas. Šoreiz stāstā iesaistās arī apburoši portugāļi, apņēmīgi vācieši, aukstasinīgi somi, drosmīgi igauņi un, protams, skaista latviete. Viens gan ir palicis nemainīgs – autors joprojām mīl Latviju un mūziku. Grāmatas noslēgumā cieņas apliecinājums tautai, kura šobrīd uzdrīkstas sapņot, kā reiz sapņoja latvieši. – Latvijas dižpārdokļa “Latvieši ir visur” autora Otto Ozola otrā grāmata


  • Neērtās patiesības (2015)

 

Ozols, Otto. Neērtās patiesības : vēstules XXI gs. latvietim / Otto Ozols ; Aijas Andžānes vāka mākslinieciskais noformējums ; sastādītāja un redaktore Eva Mārtuža. – Rīga : Lauku Avīze, ©2015 (Rēzekne : Latgales druka). – 287 lpp. ; 21 cm. – Rakstnieks savos rakstos ir neatkarīgas, personīgas, skarbas patiesības paudējs. Grāmatā apkopoti raksti, kas neļaus naktī mierīgi gulēt un pēc kuru izlasīšanas ilgi nenāks miegs.


Informāciju sagatavoja : Anita Apine Valmieras bibliotēka

11.05.2017.