Šogad Lielbritānijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera Latvijā organizē jau 22. labdarības balli par godu dzejnieka Bērnsa dienai. Pasākums notiks 26. janvārī plkst. 18:00 viesnīcā Radisson Blu Daugava.


Bērnsa vakariņas svin skoti visā pasaulē. Tas ir tradīcijām bagāts svinīgs pasākums ar īpašu programmu, kuras scenārijs nav mainījies pēdējo 250 gadu laikā. Sākumā viesi, skotu dūdu mūzikas pavadībā, tiek aicināti vakariņu zālē, kuru laikā nepiespiestā atmosfērā tiek lasīta Bērnsa dzeja, kā arī teiktas skotu humora un ironijas caurvītas runas. Pasākuma kulminācija ir tradicionālā skotu ēdiena – haggis – īpašais gājiens un degustācija. Pasākums ir atvērts ikvienam interesentam un plašāka informācija ir pieejama Lielbitānijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerā Latvijā.


Bērnsa vakariņas tradicionāli tiek veidotas kā labdarības balle, kuras laikā starp kultūras un izklaides pasākumiem notiek ziedojumu vākšana tirdzniecības kameras Labdarības fonda izraudzītajiem projektiem un organizācijām. Ziedojumi labdarībai tiek vākti gan ar pasākuma biļešu palīdzību, gan tiešajiem ziedojumiem vakara gaitā. Lielbritānijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras Labdarības fonda prioritātes atbalsta sniegšanā ir bērni un jaunieši no dzimšanas līdz 20 gadu vecumam Latvijā, kuri ir zaudējuši savus vecākus vai atbalstītājus, vai kuri ir cietuši no fiziskas un emocionālas vardarbības, it īpaši Latvijas reģionos, kur finansiālā situācija ir smagāka.


Par Bērnsa vakariņām


Roberts Bērnss (1759-1796) mira 1796. gada 21. jūlijā 37 gadu vecumā. Pasaule zaudēja vienu no izcilākajiem dzejniekiem. Viņa nāves gadadienā Bērnsa draugi sanāca kopā uz piemiņas pusdienām, lai atzīmētu dzejnieka atstāto ietekmi, un kopš tā laika Bērnsa vakariņas kļuva par nacionālajiem svētkiem, kas tiek svinēti dzejnieka dzimšanas dienā – 25. janvārī vai kādā tuvākajā datumā. Neapšaubāmi Roberts Bērnss ir viena no visnozīmīgākajām personībām ne tikai skotu kultūrā, bet arī pasaulē. Viņa dzeja ir tulkota daudzās pasaules valodās. Latvijā Bērnsa dzeju ir tulkojis Ēriks Ādamsons, Ausma Aumale un citi. R. Bērnss ir vārdu autors populārajai Ulda Stabulnieka dziesmai “Ejot cauri rudziem”.


Labdarības tēma sākotnēji nebija iekļauta dzejnieka piemiņas pasākumā, tomēr šodien tā ir neatņemama vakariņu daļa. Katru gadu Bērnsa vakariņu laikā ziedojumos tiek savākta nozīmīga naudas summa – sākot no diviem līdz pat piecpadsmit tūkstošiem eiro.


Lielbitānijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera


Dibināta 1996. gadā, kamera jeb saīsināti saukta par BritCham šodien ir viena no lielākajām ārvalstu biznesa asociācjām Latvijā. Tās biedru vidū ir uzņēmumi no Latvijas un Lielbritānijas, kā arī ASV, Dānijas, Islandes, Norvēģijas, Somijas, Zviedrijas un citām valstīm.


Organizācija sniedz savu ieguldījumu un veicina tirdzniecības un investīciju attīstību kopumā, kā arī īpaši starp Latviju un Apvienoto Karalisti. Kamera sniedz tās biedriem platformu profesionālajā jomā, kā arī atbalstu sociālo kontaktu veidošanā, nodrošinot tiešo saikni ar lēmumu pieņēmējiem biznesa un nacionālajā līmenī.

 

 
Papildu informācija:
Renāte Romanovska
Lielbritānijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras izpilddirektore, valdes locekle
Alunāna iela 5, LV-1010, Rīga
E-pasts: renate.romanovska@britcham.lv
Tālr.: (+371) 26761516