“Šeit ir grāmatu telpa – nāc iekšā!” aicina tirgus rīkotāji, šajās četrās dienās piedāvājot apmeklētājiem ne tikai lielu grāmatu izvēli, bet arī plašu saistošu pasākumu klāstu. Gadatirgus rīkotāji ir pārliecināti, ka jāpalīdz atrast ceļu uz grāmatu tai paaudzei, kas jau pēc nedaudziem gadiem paši kļūs par vecākiem, lai viņi savukārt varētu ierādīt šo ceļu arī saviem bērniem.

 

Izstāžu zāles balkonā visus interesentus, bet pirmām kārtām pusaudžus un jauniešus gaidīs īpaša telpa “Bibliotēka@ielādē.lt” ar bezvadu internetu, populārām grāmatām un galda spēlēm. Brīvā un draudzīgā gaisotnē tur darbosies žurnālistu skola, tiks rīkotas prāta spēles un citas aizraujošas nodarbes. Kā ik gadus, darbosies mākslinieces Sigutes Hļebinskaites radošā studija visai ģimenei “Tu vari radīt grāmatu”. Pirmo reizi gadatirgus kultūras programma būs pieejama arī viedtālruņos.

 

Pēc izdevēju teiktā, Lietuvas “Gada grāmatas” vēlēšanās pusaudžu literatūras kategorijai ekspertiem izdevies atrast tikai divas grāmatas. Par šo problēmu tiks spriests diskusijā “Grāmatas pusaudžiem – kur tās ir un kā izskatās?”, kurā piedalīsies pazīstami rakstnieki, dzejnieki un skolotāji.

 

“Jautājumu ir daudz. Vai nopietni rakstnieki pusaudzi neuzskata par lasītāju? Ko tādā gadījumā lasa Lietuvas pusaudži – un ko viņiem derētu lasīt?” vaicājusi viena no gadatirgus rīkotājām Egle Vitkauskaitė.

 

Šogad Viļņas grāmatu gadatirgū piedalās 265 izdevniecības no Lietuvas, Baltkrievijas, Itālijas, Japānas, Polijas, Francijas, Krievijas un Vācijas. Starp vairāk nekā 300 pasākumiem var minēt tikšanās ar latviešu lasītājiem pazīstamās diloģijas “Silva Rerum” autori, Lielbritānijā dzīvojošo Kristinu Sabaļauskaiti, kas iepazīstinās ar savu pirmo īso stāstu krājumu “Daniels Dalba & citi stāsti”. Viļņā ieradies arī dzejnieks Toms Venclova no ASV un Kanādas lietuviešu rakstnieks Antans Šileika, kura angliski tapušais romāns “Underground” par lietuviešu nacionālo partizānu likteņiem pērn iznācis arī lietuviešu tulkojumā.

 

Katrai tirgus dienai, kā parasti, dots savs nosaukumus – Draugu diena, Garā piektdiena, Neikdienišķo tikšanos diena un Ģimenes diena.

 

Pērn Viļņas grāmatu gadatirgu apmeklēja aptuveni 60 000 cilvēku.