Projekta “Kultūras pastaiga” īstenošanu vilciena brīvdienu maršrutos atbalsta akciju sabiedrība “Pasažieru vilciens”.

Šī ir jau ceturtā akcija, kad brīvdienu vilcienā ceļā uz Gulbeni tiek organizēta pasažieru līdzdalība atraktīvās, informatīvās un izglītojošās aktivitātēs, tāpēc ikvienu – lielu un mazu, vecu un jaunu – vilciena maršrutā uz Gulbeni sagaida plaša izklaides un atpūtas programma.

24. septembrī “Kultūras pastaiga Nr.4” iecerēta kā jauno un topošo kultūras aktīvistu manifests ar moto “Pirmie 24 soļi kultūrā”.

Jaunieši vēlas akcentēt, ka kultūra dzīvo ne tikai teātros, operā, muzejos, bet tā dzīvo mūsos un visā, kas mums ir apkārt.

A/s “Pasažieru vilciens”, sadarbojoties ar Mākslas augstskolu studentiem, piedāvā iespēju vairāk iepazīt vidi, kurā dzīvojam. Katram pasažierim būs iespēja uzzināt, paust savu viedokli, piedalīties sarunā par Latvijas kultūru – kāda tā ir šodien un kāds ir tās attīstības virziens.

Kultūras pastaigas Nr.4 “Pirmie 24 soļi kultūrā” programma vilcienā Rīga – Gulbene paredz tikšanos ar Latvijas Kultūras akadēmijas (LKA) rektoru, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas (JVLMA) un Latvijas Mākslas akadēmijas (LMA) studentiem. Vilcienā notiks LKA pasniedzēju rīkotais seminārs par maršruta teritorijā esošām ievērojamu cilvēku dzīvesvietām un viņu dzīves gaitām.

Savukārt LKA studenti aicinās visus pasažierus piedalīties dažādos kultūrizglītojošos uzdevumos. Šī akcija noritēs trijos vagonos. Piemēram, uzdevumā “Socioloģiskie kari” iesaistītajiem dalībniekiem būs jānoskaidro informācija par pasažieriem, neuzdodot viņiem konkrētus jautājumus. Uzdevums “Randiņš kultūrā” paredz, ka tā dalībniekiem no mozaīkas gabaliņiem jāsaliek kādas valsts karte un jādemonstrē savas zināšanas par konkrēto valsti. Bet uzdevumā “Literātu galerija” iesaistītajiem cilvēkiem būs jāatpazīst slaveni latviešu un starptautiski pazīstami rakstnieki, dzejnieki, filosofi, zinātnieki, un pareizi jāatmin šo autoritāšu domu graudi. Būs arī citi interesanti uzdevumi pasažieriem ar intriģējošiem virsrakstiem, tostarp, “Kultūrskaņa”, “Vilciens teātrī”.

LMA studenti piedāvās apgūt prasmi papīra origami veidošanā, kopējas šalles adīšanā, jo studenti uzskata, ka “pingvīnu sildīšanās” metode vairs nedarbojas. Notiks īpašu vēlējumu rakstīšana Gulbenei. Bet visa brauciena laikā LMA studenti zīmēs pasažieru portretus.

JVLMA studenti piedāvās pasažieriem ne tikai savus muzikālos priekšnesumus, bet demonstrēs talantu, uz vietas radot jaunus skaņdarbus. Protams, notiks studentu un pasniedzēju sadziedāšanās ar pasažieriem.

Kopīga sadziedāšanās turpināsies, dodoties no Gulbenes ar mazbānīti tālāk uz Alūksni. Mazbānītī studenti iecerējuši jautras atrakcijas, ko patur noslēpumā.

Pēc skaistas brīvdienu tūres, jau ceļā no Gulbenes uz Rīgu, Kultūras pastaigas Nr.4 pasākumi turpināsies. Otrajā vagonā notiks profesora R.Brieža vadīta viktorīna “Kultūras IQ” .

LKA studenti vadīs “iespaidu demonstrēšanas” stafeti trīs vagonos, ko papildinās laikmetīgās dejas horeogrāfu priekšnesumi.

LMA studentu vadībā notiks dienas iespaidu atainojums kopīgā gleznā un turpināsies portretu veidošana.

Pēc kopā pavadītās brīvdienas Kultūras pastaigā LMA studenti plāno rīkot īpaši lustīgu ballīti.

Vilciens no Gulbenes uz Rīgu aties plkst.17.10.