Hollo, Erkki / Professor, Director of the Finnish Environmental Law institute

 

Dāvinājumā P. Valdena sarakstītās grāmatas, atsevišķi brošēti raksti no zinātniskajiem žurnāliem, un Regine Zott  monogrāfija par P. Valdenu un V.Ostvaldu, no kurām vērtīgākā ir monogrāfija: Walden, Paul. Chronologische Übersichtstabellen zur Geschichte der Chemie von den ältesten Zeiten bis zur Gegenwart. Berlin [etc.]: Springer-Verlag, 1952. 118 lpp., jo tā ir ar autora piezīmēm.

Pauls Valdens (1863-1957) bija latviešu izcelsmes (dzimis latviešu zemnieku Jāņa un Annas Valdēnu ģimenē Rozulas “Pīpēnos” kā 13. bērns ģimenē) ķīmiķis, Vilhelma Ostvalda skolnieks, viens no stereoķīmijas pamatlicējiem. Viņa vārds ir cieši saistīts ar RTU vēsturi. P. Valdens ir bijis Rīgas Politehniskā institūta direktors (1902—1905), Baltijas Tehniskās augstskolas un Latvijas augstskolas rektors. Septiņas reizes nominēts Nobela prēmijai, bet nav to saņēmis. 2010.gadā Amerikas ķīmijas biedrība Valdenam piešķīra balvu (Award of Citation for Chemical Breakthrought) par publikāciju Über die gegenseitige Umwandlung optischer Antipoden, Ber. Deutsch. Chem. Gesell. 1896, 29, 133 – 138., kas izraisīja pavērsienu zinātnieku domāšanā.

2013. gada 26. jūlijā, Rīgā, Ķīpsalā, atzīmējot pasaulslavenā ķīmiķa un bijušā Rīgas Politehniskā institūta (RPI ) rektora Paula Valdena 150. jubileju, Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) rektors akadēmiķis Leonīds Ribickis un profesors Erkki Hollo svinīgi atklāja viņa vārdā nosaukto ielu, kas atrodas Kurzemes priekšpilsētā, starp Zunda Krastmalu un Ķīpsalas ielu. Arī Valmierā 26. jūlijā tika atklāta Paula Valdena iela – līdzšinējais Cempu ielas posms no Brenguļu ielas līdz rotācijas aplim.

Visi interesenti tiek laipni lūgti apmeklēt Ķīmijas filiāli P. Valdena ielā 3-465., I – IV plkst. 9.00 – 18.00, V plkst. 9.00 – 17.00, kontakttālrunis 67089230, lai varētu iepazīties ar profesora Erkki Hollo dāvinājumu un Ķīmijas filiāles Retumu krājumā esošajiem P. Valdena iespieddarbiem.