Laikmetīgas, bagātas, atvērtas, aicinošas un daudzpusīgas. Nacionālā bibliotēka un deviņas Latvijas mazās gaismas pilis- tādas tās iemūžinātas fotogrāfijās ar kuru starpniecību izstādes apmeklētājiem būs iespēja ielūkoties LNB, Rīgas Centrālās bibliotēkas filiālbibliotēkā “Vidzeme”, Valmieras integrētajā, Kuldīgas Galvenajā, Limbažu Galvenajā, Cēsu Centrālajā, Tukuma un Jaunklidža bibliotēkā, kā arī divās Ventspils bibliotēkās- Galvenajā un Pārventas.

 

Izstāde veltīta arhitektūrai, bet interjers, ārskati un detaļas fotogrāfijās izstāsta tik daudz. Par vietu, cilvēkiem, būtisko un ikdienišķo, gaumi un ambīcijām, vēsturi un nākotni. Izstādes idejas autors un kurators ir arhitekts Jānis Dripe. Izstādi organizējusi LNB Atbalsta biedrība.

 

Ventspils Galvenās bibliotēkas rekonstrukcija un piebūves celtniecība tika pabeigta 2004.gada beigās, bet iekārtošana- 2005.gada sākumā. Projekta autors arhitekts Juris Poga par šo objektu ieguva Latvijas arhitektūras 2004.gada balvu un balvu  „Baltā dūna 2004”. Atzinību guvis arī Galvenās bibliotēkas interjera projekts, kura autors ir Vilmārs Terbets. 2007.gada nogalē bibliotēka tika savienota ar rekonstruēto ēku Tirgus ielā 3, kuras 1.stāvā izvietoja grāmatu krātuvi, bet 2.stāvā- pasākumu un izstāžu telpu.

 

2009.gada augustā atklāja jauno Pārventas bibliotēkas ēku. Tajā līdzās grāmatām izvietota plaša amfiteātra zona publiskiem pasākumiem. Ēkā darbojas arī Digitālā centra Pārventas filiāle un Domes Iedzīvotāju informācijas centrs. Projekta autori arhitektu birojs “INDIA”- arhitekti Pēteris Bajārs un Ivars Kalvāns, interjeru veidojusi Ausma Ķibilde.

 

Pārventas bibliotēkas ēka atzīta par 2009.gada labāko jaunbūvi Latvijā, ieguvusi Latvijas Arhitektu savienības Gada Lielo balvu, Latvijas Dizaineru  savienības balvu “Labākais sabiedriskais interjers 2009.gadā”. 2011.gadā Maskavā arhitektūras konkursā “Best Office Awards 2011” ēkas projekts ieguva pirmo vietu nominācijā “Labākais ārzemju projekts” un tika iekļauts starptautiskā arhitektūras konkursa “Dedalo Minosse” izstādē un katalogā.