Pasākumā skanēs abu  janvāra jubilāru dzeja lībiskajā dialektā- “ventiņ valde”. Un tas nozīmē, ka būs jautri, ka “runa būs īsa un aša”, jo ventiņi ir aizņemti ļaudis, viņiem nav laika gari un lieki runāt.

 

“Ventiņiem nav “jālouz sov mēl ar tād locīšen, kā es esmu, tu esi, viņš, viņa ir, mēs esam, jūs esat, viņi, viņas ir”. Ventiņ to pateic doudz vienkāršāk: ‘es ir, tu ir, viš ir’. Un tāpat viņ teic tas meitans, un tas cūk ‘tāpat kā tas puik un tas vepers’,” tā Kuraž Krišs sava darba “Lustīg dzīvšen” ievadā izstāsta par Ventiņu runas “gramatiku”.

 

Alant Vils, īstajā vārdā Fricis Forstmanis, pazīstams ar pseidonīmu Fricis Dziesma, dzimis 1906.gadā Rīgā, miris 2004.gadā Stokholmā. No 1913.gada dzīvojis Ventspils pusē. Pēc vidusskolas beigšanas 1927.gadā  uzsācis darbu Dzelzceļu virsvaldes Ventspils kantorī, strādājis par žurnālistu “Ventas Balsī” līdz 1938.gadā pārcēlies uz dzīvi Jelgavā. No 1944.gada dzīvojis Zviedrijā.

 

Par spilgtu literāru pieminekli ventiņu izloksnei laika gaitā ir kļuvusi Alant Viļa 1939.gadā sacerētā ”Poem par kulšen”. “Mīļe zelte ventiņ valde” izdoti arī darbi “Dzīvšen ceper kuldams”, “Smukam smuks indev”, “Lakstgals ievziede”.

 

Kuraž Krišs, īstajā vārdā Kārlis Zvejnieks, dzimis 1921. gada 16. janvārī Harkovā, miris 2015.gadā ASV. Uzaudzis Ventspilī un 1939. gadā beidzis Ventspils ģimnāziju.  Latvijas Universitātē studējis medicīnu un filoloģiju. Medicīnas studijas turpinājis Minsteres universitātē, ko beidzis 1948. gadā. No 1951.gada dzīvojis ASV.

 

Riktige ventiņ mēl” izdoti Kuraž Krišs darbi “Ventiņ pus”, “Lustīg dzīv’šen”, “Pasrouges un pasmaid”.

 

Pasākumā piedalīsies Dailes teātra aktieris Gints Grāvelis, stāstnieks Kārlis Blumbergs un dziesmu ansamblis “Ventiņ”, bet vakaru vadīs Vija Draviņa. 

 

Ieeja bez maksas. Aicinām visus interesentus.