Bēgļu un patvēruma meklētāju skaits Eiropā ir sasniedzis nepieredzētu līmeni un arvien lielāks skaits cilvēku katru dienu meklē veidus, kā iekļūt un palikt uz dzīvi Eiropas Savienībā. Migrācija Eiropā kļuvusi nekontrolējama, bet plāna tās apturēšanai nav.

 

Viens no lielākajiem pretiniekiem Eiropas Savienības izstrādātajam migrantu kvotu sadalījumam, Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns paudis viedokli, ka migrācijas krīzes dēļ Eiropas demokrātija ir pārvērtusies skrandās un uzskata, ka  Eiropas politiķi  klaji ignorē to, ka cilvēki negrib uzņemt imigrantus savā vidū. Ungārija bija pirmā valsts, kas uzcēla žogus uz savas robežas, lai apturētu nelegālos imigrantus, kas devās uz Rietumeiropu pa tā dēvēto Balkānu maršrutu.

Latvijai ES patvēruma meklētāju pārvietošanas programmas ietvaros ir jāuzņem vairāki simti patvēruma meklētāju. Bet tie patvēruma meklētāji, kas ieguvuši bēgļa statusu Latvijā, šeit nevēlas uzturēties. No 23 Latvijā bēgļa statusu ieguvušajiem, 21 cilvēks jau septembrī mūsu valsti bija pametuši labākas mītnes zemes meklējumos, neredzot iespēju šeit atrast darbu un atrisināt sadzīves problēmas.

 

Semināra gaitā tā dalībnieki varēs rast atbildes uz sev svarīgiem jautājumiem, tuvāk uzzināt par apstākļiem, kas izraisa cilvēku migrāciju, kuras  valstis var uzskatīt par migrācijas “dzimteni”, kuras- par ieceļotāju “sapni”, arī to, ka daļa Latvijas iedzīvotāju jau kopš 19.gs. 2.puses laiku pa laikam dažādu notikumu ietekmēti devušies prom labākas, drošākas un pārticīgākas dzīves meklējumos.

Semināru vadīs A. Leimane.

 

Europe Direct informācijas centrs Ventspils, kura darbību finansē Eiropas Komisija, atrodas Ventspils Galvenajā bibliotēkā Akmeņu ielā 2, II stāvā. Apmeklētājiem tas atvērts darbadienās no 11.00-19.00, sestdienās no 10.00-16.00, Centra apmeklētāji bez maksas var izmantot datoru ar interneta pieeju, biroja tehniku, kā arī piedalīties centra organizētajos publiskajos pasākumos.