Konferencē pulcēsies bibliotekāri-novadpētnieki no Liepājas, Kuldīgas, Saldus, Talsiem, Tukuma un Ventspils. Konferencē bibliotēku darbinieki klausīsies nozares speciālistu lekcijas, apgūs jaunas zināšanas un prasmes meistarklasēs, diskutēs par novadpētniecības materiālu digitalizāciju, kolekciju, kas palīdz veidot un attīstīt nacionālo identitāti, vākšanu un apkopošanu, izveidoto kolekciju pieejamības nodrošināšanu.

Konferences pirmajā dienā, 17. jūlijā, kas norisināsies Pārventas bibliotēkā, Latvijas Kultūras akadēmijas profesors, kultūrvēsturnieks un arheologs Juris Urtāns lasīs referātu „Kurzemes Ķinte un viņa akmeņi”, iepazīstinot ar savu redzējumu par teiksmaino Kurzemes spēkavīru un burvi. Nozares speciālisti – Latvijas Nacionālās bibliotēkas Stratēģiskās attīstības nodaļas vadītājs Uldis Zariņš, Kultūras informācijas sistēmu centra vecākā referente Kristīne Pabērza, „Tieto Latvia” Tirdzniecības vadītāja, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Informācijas un bibliotēku studiju nodaļas lektore Baiba Mūze un Latviešu dokumentācijas centra un arhīva Lielbritānijā vadītāja Inese Auziņa-Smita – runās par novadpētniecības digitālajām kolekcijām, to saturu, veidošanu, autortiesību aspektiem.

Konferences otrajā dienā, 18. jūlijā, Galvenajā bibliotēkā un Digitālajā centrā varēs apgūt praktiskas iemaņas novadpētniecības digitālo kolekciju veidošanā. Meistarklases vadīs Latvijas Nacionālās bibliotēkas Tehnoloģiju departamenta Digitalizācijas sektora speciālistes Lāsma Timma un Marika Karlsone.

Latvijas Bibliotekāru biedrības Kurzemes nodaļa dibināta 2010. gadā Saldū. Lai uzzinātu jaunākās aktualitātes, dalītos pieredzē un labāk izprastu katra novada raksturīgākās kultūras īpatnības – vēsturi, nozīmīgākos kultūras objektus un cilvēkus, tikai šai vietai raksturīgo auru, katru vasaru notiek saieti, kuru organizāciju katru gadu uzņemas cits novads. Sākotnēji šie pasākumi izskanēja kā novadpētniecības nometnes, taču, pieaugot tēmu lokam un iegūstamo zināšanu un iemaņu dziļumam un plašumam, pagājušajā gadā Liepājas pusē organizētā bibliotekāru tikšanās ieguva jaunu skanējumu – vasaras konference.

Latvijas Bibliotekāru biedrības Vidzemes nodaļa šovasar organizēja jau 16. vasaras konferenci. Kurzemnieki šogad pulcējas ceturto reizi.

Novadpētniecības konferenci „Kurzemes mantojums” finansiāli atbalsta Valsts Kultūrkapitāla fonds un Ventspils pilsētas dome.