Šī diena mūsu Nacionālajā bibliotēkā un visā Latvijā ir grāmatas unikālās vērtības diena. Tie ir svētki visiem, kam grāmata un grāmatniecība ir neatņemama dzīves sastāvdaļa. No Eiropas nozīmīgākajām grāmatu krātuvēm Rīgā nonākušas 80 unikālas un tieši pirms 500 gadiem izdotas grāmatas.

Nozīmīgi, ka šajos svētkos kopā ar mums ir Austrijas prezidents Heincs Fišera kungs, jo viskuplākais grāmatu skaits – 27 – ir nācis tieši no Austrijas Nacionālās bibliotēkas. Šie ir arī kopīgi svētki Latvijai un Austrijai. Paldies Jums!

Šo īpašo izstādi varēs skatīt līdz pat 2015.gada 1.aprīlim, kad Latvija jau trīs mēnešus būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts. Tas ir zīmīgs fakts, kas uzsver Eiropas valstu sadarbību visās jomās.

Rīga šogad ir Eiropas kultūras galvaspilsēta. Tie ir svētki gada garumā, kuros izcili iekļaujas arī šī cilvēces vērtību izstāde.

Mainās gadsimti, mainās lasīšanas paradumi, nāk jaunās tehnoloģijas, bet grāmata paliek. Grāmata pārdzīvo savu autoru un saglabā liecības par savu laiku. Lai šis notikums kļūst par spilgtu apliecinājumu tam, ka Rīga ar jaunuzcelto Gaismas pili ir viena no tām pasaules pilsētām, kur grāmata ir tikusi cienīta un godāta visos laikos, visos gadsimtos!