Šī gada februārī Valmieras bibliotēka piedalījās EIFL Publisko bibliotēku inovāciju programmas (EIFL – PLIP) projektu konkursā par informācijas un komunikāciju tehnoloģiju izmantošanu, lai ieviestu inovatīvus pakalpojumus bērniem un jauniešiem. Konkursam tika iesniegti 273 pieteikumi no 71 Āfrikas, Āzijas, Latīņamerikas un Eiropas valstīm. Valmieras bibliotēkas projekts “Lasi un tev sekos” ir to 10 laimīgo skaitā, kas ieguva atbalstu. 

 

Projekts “Lasi un tev sekos” tiks realizēts no š.g. maija līdz 2015. gada jūnijam, tā mērķis ir iedvesmot un radīt motivāciju jauniešiem lasīt. Mēs zinām, ka varam padarīt lasīšanu jauniešiem interesantāku, iesaistot to viņu dzīvesveidā. Šim mērķim Valmieras bibliotēka sadarbosies ar Valmieras Biznesa un inovāciju inkubatora uzņēmumu Fastr, kas projektam izstrādās sociālās lasīšanas aplikāciju Fastr Books. Tas ir inovatīvs produkts lasīšanas paradumu un pieredzes paplašināšanai Latvijā. Bibliotēka izmantos šo rīku, lai motivētu jauniešus lasīt un popularizēt lasīšanas kultūru sociālajos tīklos. 

 

Viena no projekta centrālajām aktivitātēm būs sagatavot 15 “lasīšanas vēstniekus”, kam Valmieras bibliotēka piedāvās nodarbības, lai viņi varētu apgūt sociālās lasīšanas aplikāciju Fast Books, uzlabot savas prasmes publiski uzstāties, veidot prezentācijas un izmantot tehnoloģijas. Jauniešiem būs iespēja attīstīt savas prasmes, lai viņi varētu kļūt par viedokļu līderiem un popularizēt lasīšanu savu vienaudžu vidū. Līdztekus tam Valmieras bibliotēka plāno iekārtot speciāli jauniešiem paredzētu interaktīvu, tehnoloģiski aprīkotu telpu “Nākotnes lasītava”, kur viņi varēs radoši izpausties un apgūt jaunas prasmes vai vienkārši tikties un pavadīt kopīgi laiku.

 

Projekta gaitā ikvienam būs iespēja iepazīties ar bibliotēkas inovācijām, jo vietējām skolām tiks piedāvāta nodarbību programmu “Bibliotēka kabatā” – par tendencēm un jaunumiem informācijas tehnoloģijās, kas veido un maina lasīšanas paradumus, sniedz iespējas darbā ar tekstu un informācijas nodošanu.

 

Tā kā sociālā lasīšana ir novitāte ne tikai Valmieras bibliotēkā, bet Latvijā, tad projekta partneris, Vidzemes Augstskola, veidos video īsfilmu “Lasītājs virtuālajā pasaulē”, pētot, kā veidojas un mainās lasīšanas paradumi līdztekus tehnoloģiju attīstībai, kā lasīšanas process, kas tradicionāli saistās ar zināmu savrupību, pārtop un kļūst par komunikācijas un sociālās mijiedarbības formu.