Starp dokumentiem ir nomas līgumi un citi dokumenti, un šie novada vēstures materiāli ir dāvinājums no Ligitas Laures ģimenes Jelgavā.

 

“Novadpētniecības materiāli – tā ir bibliotēkas dāvana nākamajām paaudzēm. Mums ir iespēja veidot vēsturi kopā, tādēļ Ūziņu bibliotēka joprojām aicina atsaukties iedzīvotājus, kuru rīcībā ir dokumenti un fotogrāfijas par Ūziņu vēsturi,” skaidroja Ūziņu bibliotēkas vadītāja Gunita Kulmane.

 

Svirlovskis dzimis 1874. gada 10. novembrī Ūziņos, “Dimzēnu mājās”. Šis farmācijas zinātņu doktors un profesors bijis pazīstams zinātnieks ne tikai Latvijā, bet daudz strādājis arī ārzemēs – Berlīnē, Vīnē, Bernē, Turkestānā un citur. Bijis gan Pēterpils, gan Latvijas farmaceitu žurnāla redaktors, gan Farmakognostijas institūta vadītājs, gan arī Latvijas Universitātes Ķīmijas fakultātes profesors. Sarakstījis vairākas mācību grāmatas, publicējis ap 60 zinātnisku darbu. Apbalvots ar Triju Zvaigžņu ordeni.

 

Svirlovska mājas “Dimzēni” ir vietējās nozīmes arhitektūras piemineklis, un viņa atdusas vieta Ūziņu Priežu kapos ir vietējās nozīmes vēstures piemineklis.

 

Bibliotēkā jau līdz šim glabājās daudzi vērtīgi Svirlovska dokumenti – zinātniskie darbi, fotogrāfijas, skolas liecības, personīgās lietas un citi. Arī vecākais oriģinālais dokuments bibliotēkā (mājas pirkšanas akts), kurš datēts ar 1849.gadu, nācis no profesora ģimenes arhīva.