Pirmajā atradīsiet vienu no pilnīgākajām ar enciklopēdiskām zināšanām un latviešu valodu saistīto informāciju, lasītavu ar dažādu autoru pilnteksta darbiem, multivides failus, ceļvedi ekskursijām pa Latviju, runājošās pasakas, Latvijas Kultūras kanonu, bet galvenais – ļoti daudz informācijas mācībām visdažādāko vecumu bērniem un arī pieaugušajiem!  Šeit ievietoti vairāki vasaras lasīšanai nepieciešami literāri darbi. Šobrīd ļoti pieprasīts, ir Ērika Ādamsona romāns “Sava ceļa gājējs”. To varat izlasīt izmantojot datubāzi “Letonika” bibliotēkā.  Taču mums ir arī kāda priecīga ziņa! Ja jūsu skola abonējusi jau minēto “Letoniku”, tad, izmantojot skolēniem izsniegtos lietotājvārdus un paroles vai arī mācību sociālo portālu Mykoob, varat lasīt jūs interesējošo literatūru arī sēžot mājas ērtajos zviļņos. Diemžēl bibliotēkas Lasītavai nevarēsiet pieslēgties ar vecāku lietotājvārdu un paroli. Atsevišķiem darbiem, lai tos lasītu, nav vajadzīga arī reģistrēšanās. Piemēram, Zeiboltu Jēkaba darbi “Caurie ziedi” un “Barons Bunduls” lasāmi bez jebkādiem ierobežojumiem. Mazākajiem brīvpieejā lasāms Annas Brigaderes “Sprīdītis” un Jāņa Poruka stāsti. Un daudzas citas literatūras pērles. Tās grāmatas, kuras lasāmas tikai reģistrējoties, apzīmētas ar atslēdziņas simbolu! 

 

Iesakām izmantot arī otru Kultūras un Informācijas sistēmu centru piedāvāto datubāzi News.lv. Ja jūs īpaši interesē kāda konkrēta ar politiku vai kultūru saistīta persona. Vietas, notikumi, pasākumi…tas viss ir atrodams laikrakstu datubāzē News.lv. Pieeja šim resursam gan iespējama tikai no bibliotēkas datoriem. Vēlaties lasīt “Neatkarīgo Rīta Avīzi Latvijai”? Vai Jūs interesē “Jurista Vārds” vai “Dienas Bizness”? Laipni lūgti bibliotēkā! Te allaž būs pieejami raksti no valsts un reģionālajiem laikrakstiem. Priecāsimies, ja zināsiet, kurā laika posmā un kādā laikraksta numurā jums nepieciešamais raksts iespiests, bet pavisam droši to varēsim sameklēt arī pēc atslēgvārdiem.

 

Ikdienā mēs ar labu prātu izmantojam arī Latvijas Nacionālās bibliotēkas digitalizētās kolekcijas. Jo īpaši Periodika.lv. Šeit ievietoti neskaitāmi senāki laikraksti, kurus varat lasīt arī mājās, taču aptuveni puse no tiem autortiesību dēļ skatāmi tikai bibliotēkā. Šis ir nopietns resurss jebkāda veida zinātņu pētniekiem. Ja senču darbība bijusi ar kaut ko iezīmīga, tad avīžu rakstus par viņiem var atrast arī dzimtas vēstures entuziasti. 

 

Sīkāk par datubāzēm varat lasīt portālā Stopini.lv Ulbrokas bibliotēkas sadaļā Informācijas resursi – http://stopini.lv/lv/kultura/ulbrokas-biblioteka/informacijas-resursi/datubazes

 

Atgādinām, ka bibliotēkā ir ne tikai grāmatas, bet ir arī skaņu ierakstu un filmu kolekcijas, kuras varat uz diennakts laiku paņemt uz mājām. Te būs Latvijas kino mākslas un dokumentālo filmu klasikas pārstāvji DVD formātā, gan audiogrāmatas un mūzikas audioieraksti. Arī šie izdevumi domāti kā pieaugušajiem, tā bērniem.

 

Te jūrnieku dziesmas un Dziesmusvētku balsis. Bet varat ieklausīties gan Noras Bumbieres samtainajā balsī, gan putnu dziesmās, kas tik ļoti pieder Latvijas vasarai.

 

 

Informāciju sagatavoja:

Ieva Mūrniece

Stopiņu novada Ulbrokas bibliotēkas bibliogrāfe