Šomēnes mūsu izcilajam novadniekam PĒTERAM BRŪVERIM (1957. gada 24. aprīlis — 2011. gada 16. jūlijs) paliktu 60 gadi. Viņa dzimšanas diena atzīmējama 24. aprīlī.

Pēters allaž bijis atšķirīgs no citiem dzejniekiem un tulkotājiem. Viņam raksturīgs oriģināls, svaigs, neparasts, citāds, ļoti dažāds domāšanas veids. Taču, par spīti tam, viņš pratis atrast pietiekoši daudz draugu literatūrā un dzīvē. Prasmīgs dzejnieks un – tikpat prasmīgs atdzejotājs no lietuviešu, azerbeidžāņu, turku, vācu, krievu, Krimas tatāru, mordviešu, gagauzu valodām.

Viņa teksti skanējuši teātra izrādēs “Šveiks”, “Agrā rūsa” un “Velniņi”, bet kopumā tie pārvērtušies muzikālās vārsmās aptuveni 45 dziesmām.

Pēters Brūvers ir arī vairāku bērnu grāmatu autors. Lai minam kaut vai grāmatiņu “Kā lauku pele pie pilsētas peles brauca”, “Brīnumdzejoļi” un “Grāmata Gundegai”. Viņa dzejas panti publicēti arī bērnu žurnālos. Tāpat pieaugušie ar Brūvera dzeju un viņu pašu var iepazīties preses izdevumos.

Ne vienmēr ir nepieciešams runāt par daudzveidīgo Pētera Brūvera literāro pienesumu, labāk, lai par dzejnieka un atdzejotāja viedo vēju un neparastības izjūtu, runā izstāde.