Savi “Twitter” konti ir arī 387 bibliotēkām, liecina Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) Elektroniskās pārvaldes departamenta direktora Uģia Bisenieka un “Twitter” piekļuves un autorizācijas kompānijas “Veritweet” dibinātāja Riharda Gailuma sniegtā informācija.

 

Bisenieks veidojis īpašus sarakstus, kur sagrupējis valsts iestādes, pašvaldības un bibliotēkas, kuru “Twitter” aktivitātēm viņš seko, bet Gailums apkopojis 29 valsts pārvaldes iestāžu “Twitter” kontus, tostarp Saeimu, Ministru kabinetu, visas ministrijas un vairākus valsts dienestus.

 

Bisenieka publiskās pārvaldes iestāžu sarakstā ir 90 “Twitter” konti, un tas daļēji pārklājas ar “Veritweet” sarakstu un arī ar VARAM departamenta direktora pašvaldību kontu sarakstu, kurā ir 35 “Twitter” konti. Atšķirībā no “Veritweet” saraksta Bisenieks iekļāvis tādus “Twitter” publiskā sektora lietotājus kā Centrālo statistikas pārvaldi, Nacionālo botānisko dārzu, Rīgas Būvvaldi un Rīgas domes satiksmes departamentu (RDSD).

 

“Nozare.lv”, izmantojot dažus bez maksas pieejamus “Twitter” mērīšanas rīkus, centās noskaidrot, cik liela ir šo publiskā sektora “Twitter” lietotāju aktivitāte, taču rīki vairākas Latvijas lietotāju “Twitter” identitātes neatpazina un sniedza nepietiekami precīzus datus.

 

Apskatot Bisenieka sarakstos uzskaitīto lietotāju vēstījumu jeb tā saukto tvītu plūsmu, redzams, piemēram, ka Jelgavas Zinātniskā bibliotēka pirmdien bija nosūtījusi četrus tvītus, tostarp aicinājumu uz kādu vietējo pasākumu. Latvijas Nacionālā bibliotēka svin savu 92.dzimšanas dienu, bet Bauskas bibliotēka piesaka kādu jaunu zviedru detektīvu romāna tulkojumu.
 
Īsie vēstījumu nedrīkst pārsniegt 140 zīmes, tajos bieži iekļautas saiknes uz interneta lapām. Piemēram, Veselības ministrijas tvīts piedāvā saikni uz kādu veselības ministra Jura Bārzdiņa (ZZS) viedokli par slimnīcu darbības vērtēšanu.

Rīgas Pašvaldības policijas (RPP) ieraksti dod ieskatu policijas ikdienā. RPP pirmdien rakstījis: “Skolas ielā Krievijas pilsone smēķēja iekšpagalmā zem logiem un viņu nama iedzīvotājs aplēja ar ūdeni. No abām personām pieņemti iesniegumi.”

 

Savukārt RDSD izmanto “Twitter” dažādu brīdinājumu izplatīšanai par ceļu satiksmes traucējumiem, piemēram: “Sakarā ar ūdensvada avāriju Margrietas 9 no plkst.14 notiks remontdarbi brauktuvē.” vai “Jelgavas – 200 metrus pirms Vienības gatves virzienā uz centru – brauktuvē aka bez vāka”.

 

Alūksnes novads ar “Twitter” skaļi paziņo: “IR DARBS! – Alūksnes novadā ir darbs pirmsskolas izglītības iestādes vadītājam”, bet Ropažu novads atgādina, ka “makšķerēšanas kartes iespējams iegādāties arī internetā”.

 

Ārlietu ministrija savukārt vēsta, ka ārlietu ministrs “Ģirts Valdis Kristovskis piedalīsies Baltijas un Ziemeļvalstu ārlietu ministru sanāksmē Helsinkos”, un pievieno saikni uz sīkāku informāciju. Satiksmes ministrija (SM) informē, ka “30.augustā Reikjavikā notiks Baltijas un Ziemeļvalstu (NB8) transporta ministru sanāksme. Piedalīsies arī SM pārstāvji”.

 

Apskatot Bisenieka sarakstā pēdējo aptuveni 24 stundu laikā nosūtītos pārvaldes iestāžu tvītus, “Nozare.lv” konstatēja, ka visrosīgākās ir dažādas pašvaldības, vēstot par notikumiem savās pilsētās, kā arī RPP un RDSD, informējot par policijas izsaukumiem un ar satiksmi saistītiem incidentiem uz pilsētas ielām.

 

“Twitter” dibināts 2006. gadā ASV, un jūlijā tam bija aptuveni 200 miljoni lietotāju visā pasaulē. Jau ziņots, ka Latvijā ik dienas “Twitter” tīklā tiek nosūtīti aptuveni 50 000 vēstījumu, kā liecina interneta projektu izstrādes kompānijas “Soon” līdzīpašnieka Ernesta Štāla rīcībā esošā informācija. “Twitter” lietotāju skaits, kas uzdodas esam Latvijā vai saistīti ar Latviju, arī ir aptuveni 50 000, taču aktīvi esot tikai aptuveni 15 000.