Prestižais apbalvojums piešķirts par viņa “koncentrētajiem, caurspīdīgajiem tēliem, kas dod jaunu skatu uz realitāti,” paskaidrojusi žūrija.

 

80 gadus vecais dzejnieks, kas pēc izglītības ir psihologs, uzskata, ka dabas izpēte ar dzejas palīdzību piedāvā ieskatu cilvēka identitātē un viņa garīgajās dimensijās, kas bieži iesniedzas metafizikā. “Cilvēka eksistence nebeidzas ar viņa pirkstu galiem,” par Transtrēmera daiļradi izteicās kāds no zviedru literatūras kritiķiem, raksturojot viņa dzeju kā sekulāras lūgsnas.

 

Transtrēmera dzejoļi ar spilgtām metaforām un tēlu sistēmu zīmē vienkāršas dzīves un dabas ainavas. Viņa introspektīvais stils, ko žurnāls “Publishers Weekly” raksturo kā “mistisku, daudzpusīgu un skumju”, ir gluži atšķirīgs no paša dzīves.
 
1931. gadā Stokholmā dzimušo dzejnieku uzaudzināja māte. 1956. gadā viņš ieguva grādu psiholoģijā un 1960.gadā sāka strādāt kādā jauno likumpārkāpēju labošanas iestādē. Paralēli strādājot par psihologu un rakstot dzeju, Transtrēmers strādājis arī ar invalīdiem, cietumniekiem un narkomāniem.

 

Savu pirmo grāmatu viņš izdeva 23 gadu vecumā, būdams psiholoģijas students. Līdz 1990. gadam, kurā viņš pārcieta insultu, viņš bija sarakstījis desmit dzejoļu krājumus. Slimība ietekmēja viņa runas spēju, taču pēc sešu gadu pārtraukuma viņš nāca klajā ar grāmatu “Sorgegondolen”, kas viņa dzimtajā Zviedrijā tika pārdota 30 000 eksemplāru.

 

Viņa pēdējais darbs – 45 haiku krājums – iznāca 2004. gadā.

 

Nobela prēmijas tiks pasniegtas svinīgā ceremonijā Stokholmā 10. decembrī – balvas fonda dibinātāja Alfrēda Nobela nāves 115. gadadienā.

 

Atgādinām, ka 1999. gadā latviešu valodā iznācis Transtremera dzejoļu krājums “Atmiņas mani redz” Vizmas Belševicas, Solveigas Elsbergas un Ulža Bērziņa atdzejojumā, bet šogad izdevniecība “Mansards” laidusi klajā viņa dzejoļu izlasi “Dzeja”, ko no zviedru valodas atdzejojis Juris Kronbergs un Guntars Godiņš.

 

LASI TVNET: Transtrēmera dzeja starp klusumu un troksni

 

2010. gada Nobela prēmija literatūrā piešķirta peruāņu rakstniekam Mario Vargasam Ljosam.