“Datori kļūst aizvien pieejamāki, un bērni tos sāk lietot četru piecu gadu vecumā. Dators lielākajā daļā ģimeņu ir ikdienas sadzīves priekšmets, gan paši vecāki to lieto, gan bērni lieto. Vecāki bieži nemaz neapzinās riskus, jo datoratkarība ir jauna un samērā maz zināma problēma Latvijā,” intervijā sacīja Rieksta-Riekstiņa.

Viņa norāda, ka vecākiem ir jākontrolē laiks, ko bērni, arī pavisam mazi, pavada pie datora. Tāpat vecākiem arī jāpasaka jau pavisam mazam bērnam pašā sākumā, kad viņš tikko sāk lietot datoru, – ko vajag darīt un ko nevajag darīt.

 

“Bērni lietos datoru, nav iespējams no tā atturēt, bet ir jāmāca, kā to darīt pareizi,” sacīja Rieksta-Riekstiņa.

 

Viņa norādīja, ka četrgadīgs bērns neveido savu profilu sociālajos tīklos, tomēr, nejauši spaidot pogas, viņš var atvērt tādas lapas, kuras šajā vecumā galīgi nebūtu jāredz. Šoks par redzēto internetā šajā vecumā var atstāt ļoti nopietnu iespaidu.

 

“Vecākiem ir jāstrādā ar bērnu arī pie datora – salikt filmiņas, spēlītes, kas tikai bērnam ir pieejamas. Tas nav tik sarežģīti – vienoties ar bērnu, cik bieži, cik ilgi viņš drīkst spēlēties pie datora. Lai bērns jau no paša sākuma pierod, ka viņš kontrolē to laiku, ko pavada pie datora, jo tad, kad atkarība jau ir izveidojusies, ierobežojumi vairs nestrādā,” sacīja Rieksta-Riekstiņa.