2018. gada 31. maijā plkst. 11.00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) Bibliotēku un informācijas zinātņu lasītavā (Mūkusalas ielā 3, Rīgā) notiks kārtējais pasākums ciklā “Tikšanās bibliotekāru stāvā: jaunieguvumi un pieredze”. 

 
Pasākuma tēma – nesen notikušais Londonas grāmatu tirgus un Latvijas veiksmīgā dalība tā norisēs, kā arī gūtā atzinība. Pasākumā aicināti viesoties un savos iespaidos dalīsies vairāki Latviju pārstāvējuši, kā arī ar grāmatu tirgus norisēm saistīti kolēģi: LNB direktors Andris Vilks, LNB Komunikācijas departamenta korporatīvās komunikācijas vadītāja Anna Muhka, LNB Letonikas un Baltijas centra projektu vadītāja Liega Piešiņa, LNB Attīstības departamenta Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova, LNB Attīstības centra galvenā bibliotekāre Ilze Marga, kā arī grāmatu māksliniece Elīna Brasliņa, kura ir viena no triju Baltijas valstu bērnu grāmatu ilustratoru kopprojekta “Skriet ar vilkiem” dalībniecēm. 

 
Kā visiem kultūras jomas cilvēkiem labi zināms, no 10. līdz 12. aprīlim Londonā, arēnā “Olympia”, norisinājās 47. Londonas grāmatu tirgus (London Book Fair), kurā Latvija līdzās Lietuvai un Igaunijai šogad bija goda viesu statusā. Tirgus ietvaros gan arēnā, gan citviet pilsētā vēl pirms un arī pēc tirgus mūsu valsts tika prezentēta vairāk nekā 40 ar literatūru saistītos pasākumos. Latvijas kultūras ministre Dace Melbārde oficiālajā atvēršanas ceremonijā izteica gandarījumu par latviešu literatūras tulkojumiem, kas šogad un nākamgad tiks izdoti Lielbritānijā, kā arī pauda cerību, ka profesionālā sadarbība literatūras un grāmatniecības jomā būs ilgtermiņa un padziļinās kultūras saites starp Latvijas un Lielbritānijas iedzīvotājiem.

 

Lielāko atzinību Latvija Londonas grāmatu tirgus laikā saņēma pirmās dienas vakarā, kad svinīgā ceremonijā tika pasniegtas Starptautiskās izcilības balvas (International Excellence Awards). No piecām nominācijām, kurām bija izvirzīts apgāds “Zvaigzne ABC“, izdevniecība “Dienas Grāmata“, apgāds “Liels un mazs” un Latvijas Nacionālā bibliotēka, Latvija dažādās kategorijās kopumā ieguva trīs Starptautiskās izcilības balvas – Gada bibliotēkas titulu ieguva Latvijas Nacionālā bibliotēka, “Dienas Grāmata” tika atzīta par labāko kategorijā “Baltijas valstu pieaugušo literatūras izdevējs”, bet apgāds “Zvaigzne ABC” tika godināts kā labākais kategorijā “Baltijas valsts mācību grāmatu izdevējs”.

 

 Kā nozīmīga grāmatu tirgus norise minama Lielbritānijas medija “The Guardian” žurnālistes Klēras Armitstedas (Claire Armitstead) saruna ar rakstnieci Noru Ikstenu par viņas nu jau starptautiskiem panākumiem bagāto grāmatu “Mātes piens”, kuras tulkojums un izdošana tiek īstenota vismaz 20 dažādās valstīs, tajā skaitā, Lielbritānijā, Itālijā, Lietuvā, Igaunijā, Gruzijā, Ungārijā un Maķedonijā.

 

 Atsevišķi izceļami arī bērnu literatūrai veltītie pasākumi – Baltijas valstu seminārs par lasīšanas veicināšanu bērnu vidū, kurā Bērnu literatūras centra vadītāja Silvija Tretjakova iepazīstināja ar Latvijas praksi, pasākumiem, problēmām un to risinājumiem bērnu literatūras nozarē; Luīzes Pastores grāmatas “Maskačkas stāsts” angļu valodas tulkojuma “Dog Town” atvēršanas svētki, kā arī Zanes Zustes “Ucipuci meklē mājas” un “Ucipuci domā ārpus kastes” lasījumi un radošā darbnīca bērniem.

 

Izvērtējot grāmatu tirgus pozitīvo pieredzi, jāpiemin arī gaumīgi veidotais, plaši apmeklētais Latvijas stends, īpašie dizaina lietusmētelīši… bet vairāk par  “introvertajiem” latviešiem raksturīgo grāmatu tirgus īstenojumu – plānotajā tikšanās reizē! Vasaras atpūtas priekšnojautās veltīsim pāris stundas relaksējošām sarunām par rakstīto vārdu un grāmatniecību kā latviskās identitātes izpausmes veidu. 


Uz sezonas noslēdzošo tikšanos Bibliotekāru stāvā 31. maijā laipni gaidīti visi grāmatu un bibliotēku pasaules interesenti!

  


Informāciju sagatavoja:

Anda Saldovere

Bibliotēku attīstības centra galvenā bibliotekāre

Latvijas Nacionālā bibliotēka

E-pasts: anda.saldovere@lnb.lv

Tālr.: 67716047; 29336112