Saruna tiks tulkota latviešu valodā. Pasākums notiks Ziemeļu Ministru padomes birojā, Rīgā, Marijas ielā 13/3 (Berga Bazārs).

 

Rakstniece prestižo Ziemeļu Padomes literatūras balvu ieguva par 2008. gadā izdoto romānu “Attīrīšanās” (“Puhdistus“). Bagātīgā un izteiksmīgā valodā viņa savij konkrētus vēsturiskus faktus – Igaunijas padomju laika pagātni – ar tik aktuālu un globāla mēroga mūslaiku problēmu kā cilvēktirdzniecību Baltijas jūras reģionā.

 

Ziemeļu Padome literatūras balvas žūrija apliecina: “Sofī Oksanenas romāna “Attīrīšanās” darbība norisinās Igaunijā divos atšķirīgos laika posmos, taču tā tematika – mīlestība, nodevība, vara un bezspēcība – nepazīst laika robežu. Neparasti trāpīgā un spēcīgā valodā autore parāda, kādu iespaidu uz vienkāršo cilvēku atstāj vēsture un kādas ir vēstures atskaņas šodienā.”

 

Sofi Oksanena dzimusi 1977. gadā Jiveskilē, viņas māte ir igauniete, tēvs soms. Sofi ir studējusi literatūru Jiveskiles un Helsinku universitātēs, savukārt dramaturģiju viņa apguvusi Helsinku Teātra augstskolā.