Šī tikšanās izrādījās ārkārtīgi nepieciešama, lai pirms Latvijas 100gades svētkiem atgādinātu par to, kas ir Latvijas tauta, Latvijas armija; ka mums ir tik daudz kas, ar ko lepoties.

 

Admirālis Gaidis Zeibots ir starp tiem, kuri gribēja un spēja uzņemties atbildību par Latvijas valsts atjaunošanu. Ar valsts likteni cieši saistīts arī armijas liktenis, kurā, sākot ar 1991.gadu, visu vajadzēja būvēt no jauna. Tagad, 2018.gadā, varam lepoties ar saviem bruņotajiem spēkiem, kas pilda starptautiskās misijas. Viņu darba spējas un apmācības līmeni atzinīgi novērtē visā pasaulē un viņos ieklausās.

 

Admirālis ir kara flotes augstāko virsnieku dienesta pakāpe, kas Latvijā ieviesta 1927.gadā. G.Zeibots ir viens no trim Latvijas admirāļiem (pirmais bija Arhibalds fon Keizerlinks, pēc tam Teodors Spāde) un viens no 12 Latvijas armijas komandieriem.

 

Vairāk informācijas par G.Zeibotu var iegūt, izlasot Edītes Sondovičas grāmatu “Gaidi, mani, gaidi…”. Edītes kundze ir strādājusi par Latvijas strēlnieku muzeja masu darba nodaļas vadītāju, pēc tam daudzus gadus bijusi viena no G.Zeibota pavēļu pildītājām, galvenokārt kultūras jomā (jo arī armijā ir vajadzīga kultūra). Viņas zināšanas par Latvijas armiju ir visaptverošas un pamatīgas.

 

Lai arī temats šķiet nopietns, pasākumam cauri vijās arī humors un sadzīviskāki stāsti. Zeibota kungs pastāstīja par karavīra izglītību mūsdienās, dalījās savos uzskatos par sievietes lomu armijā un obligāto karadienestu. Un izstāstīja vienu no armijas likumiem: “Pieņemt kļūdainu lēmumu nav noziegums, jo to var labot lēmuma procesa izpildes gaitā. Nepieņemt lēmumu ir noziegums”.

 

Vairāk par Latvijas armijas komandieriem var uzzināt apgāda “Jumava” šogad izdotajā grāmatā ar tādu pašu nosaukumu. Tā dabūjama Baložu bibliotēkā.

 

Sirsnīgs paldies mūsu viesiem, sirsnīgs paldies apgādam “Jumava” par iespēju ar viņiem tikties! Un paldies visiem, kas bija atnākuši uz tikšanos!

 

Lai Latvijai un Latvijas tautai gaiši svētki un gaiši nākamie 100 gadi!

 

Foto no pasākuma šeit