“Arc Publications”- neatkarīgā izdevniecība, kas publicējusi “Orbītas” dalībnieku dzejas izlasi, Lielbritānijā jau 40 gadus seko līdzi pasaules literatūras procesiem un publicē mūsdienu dzeju – jaunos un jau pazīstamos britu autorus, kā arī ārzemju dzejniekus.

Lai uzskatāmi pārstāvētu multimediālo darbības lauku, kurā “Orbīta” strādā, izdevēji nolēma grāmatā vēl bez teksta pilnvērtīgi iekļaut arī citus medijus. Ideja rezultējusies dzejas krājumam neierastā formātā – no grāmatas uz speciāli izveidotu interneta vietni ved daudzviet izdevumā atrodami QR kodi, kas ļauj apskatīt dažādus apvienības darbus: videodzeju, mākslas instalācijas un “Orbītas” izdotās grāmatas. Tādēļ bilingvālajai (angļu un krievu valodā izdotajai) multimediālajai izlasei piešķirts nosaukums “Orbita. The Project”.

Publicētos darbus atdzejojis Kevins M. F. Plats (Kevin M. F. Platt), profesionāls slāvists no Pensilvānijas universitātes. Viņš jau ilgstoši sadarbojas ar “Orbītu” un iepriekš veicis atdzejojumus arī apvienības izlasei “Hitparade”, kas 2015. gadā iznākusi ASV.

Oktobrī iznākusī grāmata jau izpelnījusies atzinīgas recenzijas Lielbritānijas presē. Piemēram, apskatniece Marija Stadnicka (Maria Stadnicka) žurnālā “Strand” raksta: “Šis iedvesmojošais dzejas krājums drīzāk ir negaidīts Latvijas kultūras notikums, nevis parasta dzejas antoloģija – šeit satiekas pati dzeja, dzejiskas instalācijas un mākslas galerija.”

Viens no izdevējiem, Tonijs Vards (Tony Ward) grāmatas priekšvārdā raksta par paralēlēm, kas vērojamas starp “Orbītas” radošo praksi un vairāku dzejas skolu eksperimentiem Apvienotajā Karalistē. Savukārt ievada esejas autors Stīvens Dž. Fovlers (Steven J. Fowler), pazīstams trīsdesmitgadnieku paaudzes britu dzejnieks un Londonā notiekošā Eiropas dzejas festivāla organizētājs, raksta: “Viņu dzeja var būt vizuāla, kinematogrāfiska, skaņiska, orientēta uz mijiedarbību un teatrāla, taču šis dinamiskums un pielāgošanās ne mirkli nenovērš uzmanību no tā, ko viņi paveic uz papīra, sacerot patiesi tēlainas, bieži no ikdienas valodas veidotas, ritmiskas, semantiski piesātinātas un gudras rindas.”

Izlase “Orbita. The Project” novembrī parādīsies dažādās Lielbritānijas grāmatnīcās, savukārt 2019. gadā grāmatu Apvienotajā Karalistē plānots prezentēt ar “Orbītas” dzejnieku piedalīšanos. Grāmatas izdošanai iegūts atbalsts no Latvijas Rakstnieku savienības grantu programmas ārvalstu izdevējiem.

“Orbīta” ir Latvijas krievu dzejnieku, fotogrāfu, mūziķu un multimediju mākslinieku apvienība, kas Latvijas kultūras dzīvē aktīvi piedalās kopš 1999. gada – veido performances un instalācijas, izdod dzejas grāmatas, fotogrāmatas un citu literatūru. Ar multimediāliem dzejas šoviem “Orbīta” uzstājusies daudzās valstīs. Apvienība arī guvusi atzinību (nominācijas, apbalvojumus) vairākos Latvijas un starptautiskos konkursos: Literatūras gada balva, “Zelta ābele”, “Purvīša balva”, “Kurjohina balva” u.c. “Orbītas” dalībnieki ir: Semjons Haņins, Artūrs Punte, Vladimirs Svetlovs, Sergejs Timofejevs.

 

 

Papildu informācija:
Zane Volkinšteine
Tekstgrupas “Orbīta” preses koordinatore
E-pasts: orbita@orbita.lv