2014. gada 26. novembrī plkst.18.00 Ojāra Vācieša muzejā (Rīgā, O. Vācieša ielā 19) notiks kārtējā tikšanās valodas vakaru ciklā “Vārds – tas ir svētums, gadsimtu pienests” – ar rakstniekiem Valdi Rūmnieku un Andreju Miglu sarunāsies Ojāra Vācieša muzeja krājuma glabātāja Solvita Lapiņa.

Valdis Rūmnieks (1951) un Andrejs Migla (1940) ir pazīstami romānu un lugu autori. Vairākus izdevumus piedzīvojis romāns “Kuršu vikingi” par kuršu piedzīvojumiem 9.gs. vidū. Populārs ir arī romāns “Sveiks, jautrais Rodžer!” (2004), kas veltīts Saksijas grāfam Moricam un viņa mēģinājumiem 1726. gadā ieņemt Kurzemes hercogistes troni.

2012. gadā klajā nāca vēl viens abu autoru vēsturiskais romāns “Viestura zobens” – aizrautīgiem piedzīvojumiem un traģiskiem pavērsieniem bagāts vēstījums par dižā Zemgales valdnieka Viestura dzīvi vienā, ļoti izšķirošā, gadā.

Valdis Rūmnieks ir Aleksandra Čaka Kopotu rakstu zinātniskā izdevuma (1991-2007) autors, publicējis daudzas apceres par dzejnieku, ilgus gadus bijis Aleksandra Čaka biedrības priekšsēdētājs. Savukārt Andrejs Migla, būdams Latvijas Radio režisors, sagatavojis Aleksandra Čaka nozīmīgāko darbu radiokompozīcijas, tostarp poēmas “Matīss, kausu bajārs” iestudējumu (1991).

2010. gadā apgāds “Zvaigzne ABC” laida klajā Valda Rūmnieka un Andreja Miglas romānu “Čaks”. “Tas ir aizrautīgs stāsts par Čaka piedzīvojumiem un pārdzīvojumiem bagāto dzīvi no dzimšanas līdz nāvei. Romānā lasītājs var sastapt veselu plejādi nozīmīgu personību – Jāni Sudrabkalnu, Eduardu Smiļģi, Kārli Skalbi, Niklāvu Strunki u.c., kā arī iepazīt Čaka skaistākās mīlestības, intrigas un baisos noslēpumus,” stāsta Valdis Rūmnieks.

Savukārt par godu latviešu tēlnieka Kārļa Zāles (1888-1942) 125. dzimšanas dienai 2013. gada rudenī klajā nāca Valda Rūmnieka un Andreja Miglas romāns “Trīs zvaigznes”, kas stāsta par tēlnieka personisko un radošo dzīvi. Par šo grāmatu abi autori šogad saņēma Egona Līva piemiņas balvu “Krasta ļaudis”.

Saruna 26. novembra vakarā risināsies gan par Aleksandru Čaku, gan par darbu pie grāmatas par Kārli Zāli, gan par abu autoru nākotnes plāniem un par to, kā tas ir – strādāt tandēmā.

Papildu informācija:
Tālr.: 67619905
E-pasts: vacietis@memorialiemuzeji.lv
http://www.memorialiemuzeji.lv
www.vaciesamuzejs.lv