2015. gada 22. martā plkst. 14:00 Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) 11. stāvā (Rīgā, Mūkusalas ielā 3) uz tikšanos aicina komponists Pēteris Vasks, mudinot ieklausīties ne tikai savā, bet arī Artūra Grīnupa mūzikā. Svētdienīgās sarunas gan vārdos, gan mūzikā risinās komponists Pēteris Vasks, pianiste Agnese Egliņa, klarnetists Egīls Šēfers, kontrabasists Mārcis Eisaks, trio “Opera” – vijolniece Tatjana Okuņa, čelliste Inga Sunepa un pianists Juris Žvikovs. Tiks ieskandināts arī LNB jaunais Steinway kabineta flīģelis.

Artūrs Grīnups (1931-1989) bija kolorīta, pretrunīga personība, joprojām leģendāra to Latvijas mūziķu vidū, kas viņu pazina. Ne tikai komponists, bet arī kontrabasists un, kā atzīst daudzi – “dzimis” filozofs. “Viņa domas un mūzika ir iekšēja patiesīguma un garīguma pilna” –  teic komponists Pēteris Plakidis. Un Pēteris Vasks tieši A. Grīnupa mūziku vēlas dzirdēt atskaņotu līdzās savējai pirmajā koncertcikla “Runā ar komponistu…” tikšanās reizē. Tostarp – arī 1975. gadā tapušo Trio, kuru A. Grīnups radīja, vēlēdamies kompensēt pianistam Valdim Jancim nodarīto skādi – ar cigareti galdautā izdedzinātu caurumu. Šīs neuzmanības iemesls kādā viesošanās reizē bija pārlieku aizrautīga Šostakoviča mūzikas klausīšanās.

Koncertciklu “Runā ar komponistu…” ar Valsts Kultūrkapitāla fonda un LNB atbalstu rīko Latvijas Mūzikas informācijas centrs.

Cikla ietvaros šopavasar LNB vēl ieskanēsies gan Imanta Zemzara un Emiļa Melngaiļa mūzika (12. aprīlī), gan Maijas Einfeldes un Jāņa Ivanova mūzika (10. maijā).

Bezmaksas ielūgumus uz 22. marta pasākumu var saņemt LNB reģistratūrā (Mūkusalas ielā 3, 1. stāvā) un Latvijas Mūzikas informācijas centrā (Skārņu ielā 4, iepriekš piesakoties pa tālruni 26387332).

Pasākuma apmeklētājus lūdzam ņemt līdzi LNB lasītāja karti vai personu apliecinošu dokumentu (pasi vai ID karti).