“Satiec savu meistaru!” ir 2009. gadā aizsāktās Tradicionālo prasmju skolas turpinājums, kas iekļauts kopīgā Eiropas projektā “Eiropas amatu prasmju dienas”. Līdzīgi pasākumi, kur tradicionāloprasmju zinātāji uzņem pie sevis mācekļus, vienlaikus notiek arī Francijā, Spānijā, Itālijā, Beļģijā un citās valstīs. Projekta būtība ir vēstīt plašākai sabiedrībai par nemateriālā kultūras mantojuma saglabāšanu un pārmantošanu, kā arī par meistariem, viņu zināšanām un prasmēm. “Satiec savu meistaru! 2015” ietvaros ikviens aicināts piedalīties meistardarbnīcās, individuālās nodarbībās, atvērtās darbnīcās, paraugdemonstrējumos, lekcijās, koncertos vai dančos un kopīgā muzicēšanā.

Folkloras pētnieki aicina piedalīties trīs meistardarbnīcās 28. martā LU LFMI Latviešu folkloras krātuves lasītavā, kas atrodas Latvijas Nacionālās bibliotēkas ēkas 5. stāvā (Rīgā, Mūkusalas ielā 3, 515. telpā). Apmeklētajiem lūgums ņemt līdzi personu apliecinošu dokumentu  – pasi vai ID karti.

Plkst. 11:00–12:00­ meistardarbnīca “Tautasdziesmas ceļš no teicēja līdz grāmatai”

LFK_1

 

Akadēmiskā tautasdziesmu izdevuma sastādītājas Beatrise Reidzāne, Elga Melne un Una Smilgaine prasmi saprast, skaidrot, pārzināt, sakārtot (sistematizēt), kā arī iespējami tuvu mutvārdu oriģinālam uzrakstīt publicēšanai tūkstošiem tautasdziesmu tekstu ir apguvušas jau trešajā paaudzē no saviem priekšgājējiem – LFK tautasdziesmu pētniekiem un kārtotājiem. Meistardarbnīcā zinātnieces 1) iepazīstinās ar tautasdziesmu lielpublicējumiem, sākot no “Latvju dainām”; 2) rīkos treniņus tautasdziesmu satura izpratnē (simbolika, tēli, valodas īpatnības, mitoloģija); 3) apmācīs tautasdziesmu tekstu kārtošanā, “salasot” vienas dziesmas visus variantus un “būvējot” tipu. Mazākiem bērniem – tautasdziesmu “boksterēšana”, dziesmas otras puses meklēšana.

 
Plkst. 12:00–13:00­ meistardarbnīca “Kā no klausītāja tapt par stāstnieku?”

 

LFK_4

 

Meistardarbnīcā latviešu tautas pasaku, teiku un citu stāstījumu pētnieks Guntis Pakalns ļaus iepazīt stāstus, klausoties tos stāstnieka priekšnesumā vai teicēja ierakstā. Dalībniekiem būs jācenšas šos stāstus iegaumēt un atstāstīt. Dalāmies ar saviem stāstiem (pasakām, teikām, piedzīvojumiem, sapņu atstāstījumiem), izjūtot stāstīšanas situācijas burvību!

 
Plkst. 13:00–14:00­ meistardarbnīca “Folkloras vākšana – ar kādu tehniku?”

 

LFK_7

 
Folkloras dokumentēšanas meistars Aldis Pūtelis interesentiem ļaus saprast, ar kādiem rīkiem var dokumentēt folkloru, kā to darīt ar to, kas pie rokas, kā vislabāk to darīt, kur un kā likt to, kas “notverts”. Pasākuma gaitā tiks parādītas dažādas ierīces, dota iespēja pamēģināt ar tām darboties un visbeidzot – dokumentēt reālu folkloras materiālu.

Pasākumu laikā būs iespēja tuvāk iepazīt arī Krišjāņa Barona Dainu skapi – kopā ar LFK fondu glabātāju un latviešu folkloristikas vēstures lietpratēju Māru Vīksnu.

Piedalīties pasākumā “Satiec savu meistaru!” aicina Latvijas Nacionālais kultūras centrs sadarbībā ar Latvijas novadu un pilsētu pašvaldībām. Vietnēs www.1188.lv un www.satiecsavumeistaru.lv būs pieejama meistaru digitālā karte.

 

 

 

Pārpublicēts no http://lfk.lv