Kopā ar bērnudārza un skolas bērniem apguvām latviešu Ziemassvētku dziesmas un rotaļas. Ar bluķa vilkšanu saistījās vairākas izdarības – visiem vajadzēja iespert bluķim, tā atbrīvojoties no kādas negācijas (nedarba, dusmām, aizvainošanas u.c.), tad bluķis tika vilkts un pastāstīts, ka tradicionāli to beigās sadedzina kopā ar visu slikto. Pēc aktīvas izkustēšanās visi azartiski minēja mīklas un cienājās ar konfektēm un piparkūkām.

 

Bez mīklu minēšanas, Ziemassvētkos notiek arī zīlēšana. Medeņu pāris bija sagatavojis īpašu zīlējamo koku, kurā piestiprināti nelieli auduma maisiņi. Visiem vajadzēja iedomāties kādu ciparu no 1-8, tad vēra vaļā izvēlēto maisiņu un pēc izvilktā satura zīlēja, kas gaidāms Jaunā gadā.

 

Tā spēlējot, dziedot, ejot rotaļās, minot mīklas un zīlējot bērni tika iepazīstināti ar latviešu tautas tradīcijām Ziemassvētkos.

 

Mūsu gadskārtu ieražas ir saskanīgas dzīvošanas ābece, tas ir neizbēgamais ceļš uz mājām, pie mūsu pagātnes, pie saknēm, kas latvieti padara par latvieti. Tās māca gudri dzīvot, līdzsvarā ar sevi un pasauli.

 

Paldies Ivetai un Vidvudam Medeņiem par atraktīvo pasākumu!

 

Foto no pasākuma šeit un šeit.