2014. gada 15. septembrī trīs mūsu jaunieši: siguldiete Laura Garā un mālpilieši Dainis Pudelis un Ivars Brencis devās ceļā uz Jaunzēlandē ietilpstošo Pita salu Katamas arhipelāgā Klusajā okeānā. Kopš 2015.gada oktobra Siguldas novada bibliotēka sadarbībā ar jauniešu vecākiem veidoja interaktīvu izstādi “Mūsējie ceļā uz Pita salu” un sekoja ekspedīcijas gaitai.

Šo mērķi ekspedīcijas dalībnieki cerēja sasniegt līdz 2015. gada beigām, pārvietojoties tikai pa sauszemi un jūru, izmantojot velosipēdus, vilcienus, kuģus. Tomēr tas izdevās 2016. gada 14. maijā. Kāpēc tieši šis mērķis? Pita sala ir vistālākais sauszemes punkts no Rīgas, tātad tieši zemeslodes otrā pusē. Taisnā līnijā attālums ir 18 010 km, bet praksē attālums divkārt pārsniegts. Šāds ceļojums bijis pārdrošs, neparedzamu grūtību pilns, tas devis iespēju iegūt pieredzi, rūdīt gribu, iepazīt pasauli, bet varbūt visvairāk pašiem sevi. Tas bijis visgarākais ceļš uz vistālāko vietu. Pita salā tika uzstādīta ceļazīme ar norādi – Rīga 18 010 km.

 

Dainis un Ivars ir atgriezušies mājās, bet Laura šobrīd vēl ir Jaunzēlandē. Aicinām ikvienu interesentu 21. aprlī plkst. 16.00 Siguldas novada bibliotēkā uz tikšanos un sarunu ar jauniešiem par piedzīvoto, redzēto un izjusto šajā ekspedīcijā uz Pita salu, kā arī uzzināt, vai ir atrasta atbilde uz jautājumu: Cik ceļu cilvēkam ir jānoiet, lai viņš varētu sevi saukt par cilvēku.