2018. gada 28.maijā plkst.14.00 Rīgas Centrālās bibliotēkas Daugavas filiālbibliotēka (Aviācijas ielā 15, tālr.:67848995) aicina uz tikšanos ar Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieri Jakovu Rafalsonu.

 
Jakovs Rafalsons (pazīstams arī kā Jakovs Orlovs) ir Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātra aktieris, arī režisors. Lai gan Jakova Rafalsona tēvs bija rīdzinieks, tomēr Jakovs dzimis Ukrainā 1946. gadā, 1964. gadā pārcēlies uz Rīgu, bet no 1966. mācījies Jaroslavļas teātra skolā (pabeidzis 1970. gadā). Precējies ar aktrisi Margaritu Orlovu, pieņēmis sievas uzvārdu kā pseidonīmu. Strādājis Krievijas un Ukrainas teātros. Kopš 1991. gada strādā Rīgā, Krievu drāmas teātrī (tagad Mihaila Čehova Rīgas Krievu teātris).Jakovs Rafalsons ir krievu aktieris, kurš ir salauzis „valodu mūri”, kas ilgu laiku bija pārdalījis divas mūsu valsts teātra telpas –: krievu un latviešu. Viņš spīdoši spēlē latviešu valodā – gan uz skatuves, gan kino. „Manas lomas – tie ir mani bērni, un, protams, daudz kas ir atkarīgs no režisora!” pasmaida skatuves mākslinieks.


1996. gadā saņēmis „Spēlmaņu nakts” gada labākā aktiera balvu par Kapteiņa lomu izrādē „Nāves deja”, 2001. gadā – „Spēlmaņu nakts” gada labākā aktiera balvu par Skapēna lomu izrādē „Skapēna blēdības”. Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris (2003). Saņēmis Krievijas PFSR nopelniem bagātā skatuves mākslinieka titulu. 2018.gadā Starptautiskās Teātra dienas laikā saņēma Harija Liepiņa balvu par izcilu, spilgtu aktierdarbu iepriekšējo sezonu laikā.

 

Lomas, kas atveidotas uz M. Čehova Rīgas Krievu teātra skatuves:

Msjē («Msjē N»), Saimnieks («Cilvēki un peles»), Želtuhins («Kasatka»), Rablo («Grēkā krišana»), Leizers («Līgavainis no Jeruzalemes»), Dakteris Kornišs («Neaizsniedzamā»), Rembēniete («Trīnes grēki»), Komiķis («Pats galvenais»), Grabojedovs («Karstā sirds»), Kapteinis («Nāves deja»), Villijs Klarks («Jautrībnieki»), Martello («Mākslinieki»), Ārprātīgais («Anarhista nejaušā nāve»), Leonīds Borisovičs («Franču kaislības Piemaskavas vasarnīcā»), Trikē («Mans labais draugs Oņegins»), Rābijs Šlojmere («Dibuks»), Konstantīns («Sirēna un Viktorija»), Skapēns («Skapēna nedarbi»), Fransuā («Muļķu vakariņas»), Dons Armado («Mīlas neauglīgās piepūles»), Gajevs («Ķiršu dārzs»), Bruno («Lieliskais ragnesis»), Ivans Sučkovs («Koda»), vokāls («Senlaicīgais pulkstenis»), Džordžs («Nebaidos no Virdžīnijas Vulfas», krievu versija), Ģenerālis, arī Ivans Andrejevičs («Krievu smiekli»), Miha («Karalis un Āksts»), Nats («Es neesmu Rapaports»), Īzaka Bābeļa «Rudais karalis», Oskars Stroks («Tango starp rindiņām»). 


Uz Liepājas teātra skatuves:

2006. g. –  Žana Pola Sartra “Aiz aizvērtām durvīm”.  


Filmogrāfija:

2000. g. – mākslas filma “Baigā vasara” (Hanons Bubss); 2006. g. – “Honka”; Seriāls “Neprāta cena” (kazino īpašnieks). Pats populārākais no Latvijas televīzijas seriāliem “UgunsGrēks” un citi.


Ieeja brīva


Informāciju sagatavoja:

Anna Dunajevska

Rīgas Centrālās bibliotēkas 

Daugavas filiālbibliotēkas vadītāja

Tālr.: 67848992