Iepriekšējā sēde šajā lietā notika 29.martā, kad tiesa nopratināja lieciniekus, taču visus vēl neizdevās uzklausīt, tāpēc šodien liecinieku iztaujāšanu plānots turpināt.

 

Krimināllietā uz apsūdzēto sola nonākuši interneta vietnes “www.e-biblioteka.lv” uzturētājfirmas valdes locekļi Edmunds Vanags un Liene Kalniņa. Tiesā šis kriminālprocess atrodas kopš 2011. gada vasaras.

 

Abas personas apsūdzētas pēc Krimināllikuma 148. panta 2. daļas – par autortiesību tīšu pārkāpšanu, ja tā izdarīta, pārkāpjot autora tiesības uz darba izmantošanu, vai par blakustiesību tīšu pārkāpšanu, ja šīs darbības izdarītas atkārtoti vai ja tās izdarījusi personu grupa pēc iepriekšējas vienošanās. Minētais likuma pants vainīgās personas paredz sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem vai ar arestu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu līdz 150 minimālajām mēnešalgām, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas.

Valsts policijas (VP) Ekonomikas policijas pārvalde (EPP) šo procesu pēc vairāku fizisko un juridisko personu iesniegumiem sāka 2009. gada 12. novembrī.

 

Iepriekš vairāki sabiedrībā pazīstami rakstnieki, žurnālisti, sabiedriskie darbinieki vērsās Ekonomikas policijā ar pretenzijām pret “www.e-biblioteka.lv” servera arestu, pilnībā pārtraucot e-bibliotēkas darbību un tādā veidā pārkāpjot šo cilvēku autortiesības.

 

Kā bija teikts vēstulē, “rupji aizskartas mūsu lasītāju un skatītāju intereses, ar šo rīcību Ekonomikas policija ir pārkāpusi mūsu Autortiesību likumā noteiktās tiesības uz publiskā patapinājuma atlīdzību, ko aprēķina atbilstoši autora darba lasīšanas, skatīšanās reižu (izsniegumu) skaitam bibliotēkā, tā nodarot mums mantiski novērtējamus zaudējumus”.

 

Vēstules autori lūdza atdot e-bibliotēkas serverus, lai tā pēc iespējas ātrāk varētu atsākt darbību un lietotāji atgūtu pieeju šo autoru darbiem, kā arī pārbaudīt, vai lēmumu par serveru arestu pieņēmusī amatpersona nav veikusi tīšu pārkāpumu, jo saskaņā ar e-bibliotēkas veidotāju SIA “Ideju foruma bibliotēka” vadības sniegtajām ziņām visi to izdevēju pārstāvēto autoru darbi, kuri vērsušies ar iesniegumu policijā, bibliotēkas lietotājiem nebija pieejami.

 

“Par to, ka nav ievēroti samērīguma un tiesību normu saprātīgas piemērošanas principi, mums šaubu nav, jo dažu darbu dēļ ir apturēta pieeja vairāk nekā desmit tūkstošiem darbu,” teikts vēstulē.

 

Vēstuli bija parakstījuši vairāki sabiedrībā zināmi literāti, sabiedriskie darbinieki, žurnālisti, piemēram, Guntis Berelis, Nora Ikstena, Imants Ziedonis, Māra Zālīte, Laima Muktupāvela, Knuts Skujenieks, Juris Kronbergs, Jānis Rokpelnis, Pauls Bankovskis, Lelde Stumbre, Lato Lapsa, autors Aleksejs Loskutovs, autors, sabiedriskās politikas centrs “Providus”, Krimināltiesību politikas eksperts, Latvijas Policijas akadēmijas Krimināltiesību katedras lektors Andrejs Judins, filmu režisori Ansis Bērziņš, Roze Stiebra un citi.

 

Kā liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija, policija izmeklēšanā noskaidrojusi, ka interneta vietnē “www.e-biblioteka.lv” SIA “Ideju foruma bibliotēka” veic autortiesību objektu – grāmatu – reproducēšanu digitālajā, audio un video formātā, publiskošanu un padarīšanu pieejamu sabiedrībai tādā veidā, ka tam var piekļūt individuāli izraudzītā vietā un laikā bez autortiesību īpašnieka atļaujas, tādejādi pārkāpjot vairākas Autortiesību likumā ietvertās normas.

Veicot attiecīgās mājaslapas apskati, tika konstatēts, ka iesniedzēju autortiesību pārkāpums turpinās un izplatās jau attiecībā uz vairākiem autortiesību objektiem. Turklāt lapā “www.e-biblioteka.lv” tika konstatēts, ka informācija par dažiem no autortiesību objektiem jau tika izdzēsta, kas liecināja par apzinātu noziedzīga nodarījuma pēdu un pierādījumu slēpšanu, līdz ar to tika pieņemts lēmums par serveru izņemšanu, uz kuriem atrodas mājaslapa “www.e-biblioteka.lv“.

 

E-bibliotēka ir digitālā bibliotēka, kas veidota cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. Atbalstu e-bibliotēkas darbībai pauduši Latvijas invalīdu biedrību pārstāvji, vēršot Ministru prezidenta Valda Dombrovska uzmanību uz valsts iestāžu aktivitātēm, cenšoties ierobežot informācijas pieejamību invalīdiem.

 

Biedrības “Ideju forums” valdes priekšsēdētājs Edmunds Vanags e-bibliotēkas mājaslapā toreiz informēja, ka e-bibliotēka darbojas saskaņā ar visiem Latvijā spēkā esošajiem likumiem, tostarp Autortiesību likumu un Bibliotēku likumu. Viņš uzskata, ka kļūdaina likumu tulkošana, kriminālprocesa sākšana un serveru arests liecina vienīgi par to, ka tiesībsargājošās institūcijas tiek izmantotas no dažu indivīdu puses, kas, iespējams, cenšas sasniegt sev personiskus mērķus un tādējādi netieši diskriminē cilvēkus ar īpašām vajadzībām viņu tiesībās.