Open Access nedēļa notiks no 2015. gada 19. līdz 25. oktobrim. Šī starptautiskā SPARC iniciatīva ir dibināta  2008. gadā ar mērķi nodrošināt pasaules akadēmisko un pētniecības vidi ar brīvpieejas elektroniskajiem resursiem, kas ir neatsverams izglītības un zinātnes attīstības ieguvums. Nedēļas laikā pastiprināta uzmanība tiek veltīta tam, kas ir šie resursi, kā tos izmantot, dalīties pieredzē ar kolēģiem visā pasulē, iedvesmot tos, lai OA resursu izmantošana kļūtu par normu ikvienam šīs vides pārstāvim, kā arī jebkuram interesentam. 

Nedēļas tēma ir vērsta uz sadarbības attīstību visplašākajā nozīmē, tā atklāj veidus, kādos savstarpējā sadarbība gan iedvesmo, gan pārstāv Open Access kustību, sākot no partnerības resursu radīšanā un apguvē,  līdz pilnīgi jaunu sadarbības formu veidošanas, paverot jaunas iespējas zinātniekiem visā pasaulē jebkurā vietā, jebkurā laikā. Svarīgs šīs iniciatīvas aspekts it OA resursu pieejas politikas nostiprināšana un tālāka attīstība, lai pēc iespējas vairāk pasaules pētnieciskie resursi būtu pieejami neierobežotā veidā un apjomā. 

 

Tikai apvienojot enerģiju kopēja mērķa sasniegšanai, gūstami taustāmi rezultāti, sacīja Heather Joseph, SPARC izpilddirektors, uzverot ka šī nedēļa dod mums iespēju izcelt šīs enerģijas darbības labos piemērus.

 

Open Access ir tūlītēja, bezmaksas un neierobežota tiešsaistes pieeja digitāliem zinātniskajiem materiāliem, kas definēta Budapeštas Brīvpieejas Iniciatīvā 2002. gadā. 

 

Vairāk informācijas par starptautisko OA nedēļu

 

Paziņojuma teksts publicēts SPARC mājas lapā

 

 

Kontaktinformācija:

Agrita Sagalajeva

Projekta “Elektroniskās publikācijas Latvijas bibliotēkām” koordinatore 

Kultūras informācijas sistēmu centrs

Tērbatas iela  53 – 2, Rīga, LV – 1011

Tālr.: 67844896

E-pasts: agrita.sagalajeva@kis.gov.lv