Pēc Latvijas Logopēdu asociācijas (LLA) datiem, pirmsskolas izglītības iestādēs līdz pat divām trešdaļām bērnu ir konstatēts nepietiekams valodas attīstības līmenis un situācija ar katru gadu tikai pasliktinās. Tāpēc Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmija (RPIVA) iesaistās mūsdienu valodas problēmu risināšanā, organizējot starpdisciplināru konferenci, kurā tiks pulcēti ne vien profesionāli pedagoģijas eksperti, bet arī augsta līmeņa neirologi un psihologi.


Visas dienas garumā zinātnieki dalīsies ar saviem pētījumiem un to secinājumiem par dažādiem ar valodas apguvi un attīstību saistītiem problēmjautājumiem. Lielākais uzsvars tiks likts uz to, kā diagnosticēt valodas attīstības līmeni, veikt valodas korekciju un palīdzēt cilvēkiem ar dažādām valodas attīstības grūtībām.

 

Konferences ietvaros Rīgā pulcēsies zinātnieki no dažādām valstīm, kurus vieno pētījumi par cilvēka valodas attīstību mijiedarbībā ar smadzeņu attīstību. Savus pētījumu rezultātus dažādām problēmām piedāvās izcilākie savas jomas eksperti kā Viktorija Kazakovska  viena no vadošajām ontolingvistikas speciālistēm Krievijā un Ana Gregla  klīniskā un bērnu psiholoģe no Horvātijas. Latviju pārstāvēs Latvijas Universitātes, Liepājas Universitātes un RPIVA zinātnieki.

 

Savus pētījumus līdzās pieredzējušiem ekspertiem prezentēs arī jaunie zinātnieki  ar savu pieredzi konferences ietvaros dalīsies RPIVA jaunais pētnieks Toms Voits, kurš Saseksas Universitātē (University of Sussex) studējis neirozinātni un kognitīvo zinātni un Indra Krafta, kura Maksa Planka institūtā (Max-Planck-Institute for Human Cognitive and Brain sciences) ir kognitīvo procesu un cilvēka smadzeņu darbības vadošā pētniece.

 

Konferences nobeigumā paredzēts pieņemt rezolūciju par turpmākajiem virzieniem valodas problēmu pētniecībā un kompleksas starpdisciplināras metodikas izstrādē. Piedāvātie risinājumi tāpat tiks apkopoti un publiskoti, lai ikviens pedagogs tos varētu praktiski izmantot savā ikdienas darbā.

 

1. starptautiskā zinātniskā konference “Valodas attīstība starpdisciplinārā aspektā: Problēmas un risinājumi” norisināsies piektdien, 2015. gada 6. novembrī RPIVA Aktu zālē no pulksten 10:00 līdz 18:00.

 

PROGRAMMA