No 26. līdz 29. jūlijam biedrība “Latgolys Studentu centrs” un latgaliešu kultūras portāls LaKuGa.lv aicina uz latgaliešu rakstu valodas vasaras skolu “Roksti!”, bet Latgaliešu valodas, literatūras un kultūrvēstures skolotāju asociācija no 21. līdz 24. augustam rīko skolotāju un studentu kursus “Vosoruošona”.

 

Latgaliešu rakstu valodas vasaras skola “Roksti!” notiks no 26. līdz 29. jūlija Viļakas novada Šķilbēnu pagasta Balkanu dabas parkā un tajā aicināti piedalīties Latgales kultūras iestāžu, bibliotēku, novadu pašvaldību, novadpētniecības darbinieki, žurnālisti, skolotāji un studenti – ikviens, kas ir gatavs mācīties latgaliešu rakstu valodu un sagatavot rakstus par novada un reģiona kultūras dzīvi latgaliski reģiona masu medijiem. Vasaras skolā būs ne vien valodas apguves nodarbības, bet arī iespēja iepazīties ar pasākumu fotografēšanas, žurnālistikas, sociālo mediju, novadpētniecības pamatiem, tāpat arī piedalīties ar latgaliešu kultūru saistītās aktivitātēs (dziedāšana, danči, latgaliešu teātris, pārgājieni u.c.).

 

Vasaras skolas norisi atbalsta LR Kultūras ministrija un Valsts Kultūrkapitāla fonda Latgales kultūras programma, lai veicinātu kvalitatīvas, latgaliski rakstītas informācijas publicēšanu reģionālajos medijos. Pieteikšanās vasaras skolai līdz 5. jūlijam.

Skolotāju un studentu kursi “Vosoruošona” notiks no 21. līdz 24. augustam Rēzeknes novada Nautrēnu pagasta Rogovkā. “Vosoruošonas” dalībnieku pulkā aicināti piedalīties skolotāji un studenti, un galvenā kursu tēma būs latgaliešu rakstu valodas apguves programmā skolās. Kursu dalībnieki mācīsies latgaliešu rakstu valodu, literatūru, izstrādās mācību metodes un līdzekļus latgaliešu rakstu valodas apguvei skolās, kā arī piedalīsies kultūras programmā ar ekskursiju un latgaliskiem vakara pasākumiem. Pieteikšanās kursiem līdz 3. augustam.

Latvijā ir 164 510 cilvēku (nepilni 8% no visiem Latvijas iedzīvotājiem), kuri 2011. gada Tautas skaitīšanā atzinuši, ka latgaliešu valodu lieto ikdienā, tomēr tā pamatā ir runātā valoda. Rakstīt un lasīt gribētāju un pratēju skaits ir proporcionāli neliels. Lai veicinātu latgaliešu rakstu valodas dzīvotspēju, organizācijas aicina piedalīties semināros un iegūtās zināšanas turpmāk izmantot arī ikdienā.

 

Vairāk informācijas par semināriem un iespējām piedalīties skatīt latgaliešu kultūras portālā “Latgalīšu kulturys gazeta” (LaKuGa) – www.lakuga.lv