Pagājušajā gadā Drošāka interneta dienas svinībās vairāk kā 100 valstīs piedalījās 19 000 skolu un aktivitātēs tika iesaistīti 28 miljonu cilvēku. Twiterī 60 miljoni cilvēku tika sasniegti ar Drošāka interneta dienai veltīto mirkļbirku (hashtag).

 

Katru gadu arvien vairāk skolu un bibliotēku piepulcējas Drošāka interneta dienas atzīmēšanai, organizējot daudzveidīgus Drošākas interneta dienas pasākumus. Šonedēļ vairāk kā 100 Latvijas skolās, bibliotēkās un jauniešu centros tiek organizēti pasākumi, kopā iesaistot ap 5000 bērnu.

 

Lai sniegtu atbalstu un zināšanas pedagogiem, norit pedagogu seminārs “Kopā par labāku internetu!”, kurā piedalās vairāk kā 50 pedagogi no Latvijas skolām. Seminārā tiek sniegta informācija par valsts piedāvātajām e-iespējām, diskutēts par mūsdienu jauniešiem, kuri lielu dienas daļu pavada mediju pasaulē, viņu uztveri, interesēm, kā arī pedagoģisko procesu un metodēm, lai attīstītu jauniešu mediju pratību. Semināra atklāšanā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietnieks e-pārvaldes jautājumos Māris Krastiņš akcentēja: “Attīstot digitālos pakalpojumus un valsts e-iespējas, ir svarīgi, lai sabiedrība būtu par tām informēta un prastu tās izmantot droši. Drošības jomā ir būtiski rast veidus, kā ciešāk sadarboties visām iesaistītajām institūcijām, lai veicinātu gan valsts, gan katra indivīda izpratni par atbildīgu rīcību digitālajā vidē.”

 

Lai uzrunātu plašu mērķauditoriju, RĪGA TV24 ēterā plkst. 15:00 aicinām vērot raidījumu “Kopā par labāku internetu!”. Raidījums veltīts komentēšanas kultūrai internetā, lai izprastu, kāpēc internetā tik bieži saskaramies ar negatīviem, agresīviem, nepieklājīgiem, anonīmiem, faktu materiālā nebalstītiem, kritiski neizvērtētiem komentāriem. Studijā tiksies 50 jaunieši no dažādām Latvijas pilsētām, sabiedrībā atpazīstami cilvēki, eksperti, viedokļu līderi. Konfrontācija raidījuma laikā tiks veidota ar mērķi iejusties “abās ādās”. Drošāka interneta centra vadītāja Maija Katkovska pamato izvēlētā raidījuma temata nozīmību: “45% no visiem uzticības tālruņa 116111 zvaniem Latvijā, kas saistīti ar problēmām interneta vidē, atklāj mums emocionālās pazemošanas gadījumus un aizskarošu komunikāciju. Arī Eiropas uzticības tālruņu tīkla Insafe dati atspoguļo līdzīgu ainu – 35% zvanu ir par pazemošanas gadījumiem. Ir ļoti būtiski domāt par savu uzvedību internetā, mācīties būt analītiskākiem, balstīt savu viedokli faktos un pat negatīvu vērtējumu izteikt, ievērojot pieklājības un cieņas principus. Latvijas sabiedrība vēl ir ceļā uz šo mērķi, tāpēc jo īpaši nozīmīgs ir darbs ar jauniešiem un bērniem, aicinot viņus rādīt priekšzīmi un vairot labo!”

 

Ar pasākumu sarakstu un sīkāku informāciju par visām aktivitātēm varat iepazīties www.drossinternets.lv

 

“Net-Safe Latvia” Drošāka interneta centra darbību nodrošina Latvijas Interneta asociācija ar partneriem Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekciju un Latvijas Pašvaldību mācību centru. Galvenie darbības virzieni ir sabiedrības, īpaši bērnu un jauniešu izglītošana un informēšana par galvenajiem riskiem internetā un kā no tiem izvairīties, nodrošināt uzticības tālruņa 116111 darbību, kā arī nodrošināt iespēju sabiedrībai www.drossinternets.lv mājas lapā ziņot par nelegālu interneta saturu un pārkāpumiem internetā.