2014. gada 29. martā plkst.14.00 Bauskas pils muzejā (Bauskā, Pilskalnā) notiks Senā dzīvesveida skolas pasākums “Kaligrāfija – rakstīšanas māksla 15.-17.gs.”. Pasākums sniegs ieskatu 15.-17. gs. Vācijas kaligrāfijas vēsturē. Apmeklētāji varēs iemēģināt roku rakstīšanas mākslā.

 

Pasākumu papildinās ekspressizstāde, kurā būs apskatāmi Kurzemes – Zemgales hercogistes oriģinālie dokumenti. Izstāde veidota sadarbībā ar Latvijas Valsts vēstures arhīvu.

 

Par kaligrāfijas vēsturi stāstīs grāmatu ilustratore un māksliniece Astra Reine, kura kaligrāfijas mākslu apguvusi pie pasniedzēja Ivana Fjodorova, Maskavas poligrāfijas institūtā, Grāmatu ilustrāciju un grafikas nodaļā. Divus gadus vadījusi kaligrāfijas lekciju kursus Cēsu vēstures muzejā.

 

Vārds “kaligrāfija” cēlies no sengrieķu valodas vārdiem – ‘skaistums’ un – ‘rakstīt’, līdz ar to tā ir māksla rakstīt skaidrā un skaistā rokrakstā. Agrāk kaligrāfijai pievērsa īpašu uzmanību un veltīja laiku, lai izkoptu rokrakstu.

 

Senās dzīvesveida skolas pasākumi Bauskas pils muzejā notiek kopš 2010.gada, tās ietvaros apmeklētājiem ir iespēja apgūt dažādas seno amatu prasmes un gūt priekšstatu par Bauskas pils periodam atbilstoša laika cilvēku dzīvesveidu, sadzīves kultūru, zinātni un atklājumiem. Pasākums paredzēts gan pieaugušajiem, gan skolēniem.

 

Bauskas pils ir unikāls Latvijas arhitektūras piemineklis, kas raksturo 15.-17.gs. militāro un reprezentācijas būvju arhitektūru Latvijas teritorijā. Tās vecākā daļa ir vienīgais ugunsšaujamo ieroču lietošanai celtais Livonijas ordeņa cietoksnis, bet jaunākā daļa – nocietinātas rezidences tipa pils. Vienīgais arhitektūras piemineklis Latvijā, kurš ilustrē renesanses un manierisma laika piļu arhitektūras un dekoratīvās mākslas izpausmes Kurzemes hercogistē (1562-1795), kā arī vienīgā daļēji saglabājusies pirmo Kurzemes – Zemgales hercogu Ketleru rezidence. Ap pili saglabājušies Ziemeļu kara laikā Zviedrijas karaļa Kārļa XII uzraudzībā izbūvētie franču sistēmas zemes nocietinājumi. Pils kompleksu ieskauj gleznaina ainava ar trim upēm.

 

Biļetes var iegādāties Bauskas pils kasē, Mākslas salonā “Meistars Gothards” un rezervēt pa tālruni 63923793, 63922280 vai e- pastu bauska.pils@e-apollo.lv. Rezervētās biļetes jāizpērk ne vēlāk kā 30 min pirms pasākuma.

 

Biļetes cena: 2,13 Eur/ 1,50 Ls pieaugušie, 1,14 Eur/ 0,80Ls mācību iestāžu audzēkņi.

 

Sīkāka informācija pieejama mājas lapā: www.bauskaspils.lv.

 

Papildu informācija:

Ilva Bitēna

Bauskas pils muzeja sabiedrisko attiecību speciāliste

bauska.pils@gmail.com

Tālr.: 63923793