Pēc profesijas viņš ir būvinženieris un būvdarbu vadītājs, savas karjeras laikā strādājis pie dažādiem celtniecības projektiem – ostu, rūpnīcu, dzīvojamo ēku, tirdzniecības centru celtniecības un rekonstrukcijas. Taču vienmēr viņam patikuši arī izaicinājumi un traki piedzīvojumi, vienmēr ir ceļojis. Pat vairāku mēnešu garumā, jo “tas apstādina mirkli un pagarina dzīvi” saka H. Sils. Viņš ir pabijis tur, kur citi latvieši, pat cilvēki iepriekš nekad nav bijuši.  Harijs Sils vairākus gadus piedalījies auto, moto un piedzīvojumu sacensībās. Viņš devies neskaitāmās ekspedīcijās kājām kalnos, ar slēpēm, pa upēm. Savā bagātajā ceļotāja pieredzē Harijs pabijis ap 95 valstīs un piedalījies neskaitāmās ekspedīcijās. 2001. gadā piedalījies pārgā­jienā ar slēpēm Ziemeļpola apvidū. 2002. gadā piedalījies 60 dienu autoekspedīcijā «Pa­saules jumts»: Latvija–Tibeta–Latvija (23 tūk­stoši kilometru). 2005. gadā pie­da­lījies 100 dienu autoekspe­dīcijā «Saules vārti» pa 11 Latīņameri­kas val­stīm (19 tūkstoši kilo­metru). Piedalījies laivotāju ekspedīcijās pa Stikini, Džordžu un Koroki Kanādas ziemeļos. Sasniedzis Elbrusa, Kilimandžāro, Mon­blāna, Tubkala un citas kalnu virsotnes, pie­da­lī­jies kalnu pārgājienos Altajā, Alpos, Pirenejos, Atlasa kalnos, Kau­kāzā un Andos.

 

Kopš 2002. gada aktīvi piedalās bezceļa rallijos, 2003. un 2004. ga­dā iegūstot 1. vietu Latvijas kausa izcīņā TR 3 klasē. Septiņas reizes pie­dalījies VX seriāla piedzīvojumu sacīkstēs. 2007. gada Latvijas čem­pionātā Moto piedzīvojumu sacīkstēs ieguvis 2. vietu Elites klasē.

 

Ar 70. gados ražotām, pārbūvētām ugunsdzēsēju mašīnām Mercedes Benz 1113, Harijs nobraucis vairāk kā 100 000 kilometru 48 pasaules valstīs, piecos kontinentos. Pārvarētas neskaitāmas kalnu pārejas, tūkstošiem kilometru neiedomājami sliktu ceļu Latīņamerikā, Āfrikā un Āzijā. „Patīk sasniegt savu iespēju robežu un kādu brīdi balansēt uz tās,” tā Harijs Sils.

 

Harijs Sils stāstīja par autoekspedīciju “LAO CAI – RĪGA”, kuras mērķis bija atgādāt pirms vairāk nekā 7 gadiem Vjetnamā atstāto ugunsdzēsēju mašīnu atpakaļ uz Rīgu, šķērsojot Ķīnu, Mongoliju un Krieviju, jo mašīnu uztver kā ekspedīcijas dalībnieku. “Savējos nepametam,” saka Harijs Sils.

 

Paldies Harijam Silam par interesanto stāstījumu, filmiņām, video un fotogrāfijām!