Pēdējo gadu laikā bibliotēku sistēma Latvijā ir nostiprinājusies, taču uzdevumi, ar ko sastopas bibliotekāri šobrīd, stipri pārsniedz priekšstatu par šo profesiju. Būtiski mainās bibliotēkas attiecības ar tās lietotāju. Bibliotēka ir atvērta vide, kur ikviens var iegūt informāciju bez maksas un bibliotekārs, atbildot uz sabiedrības vajadzībām, ir reizē informācijas brokeris, sociālais darbinieks, mūžizglītības un sabiedrības veselības speciālists, informācijas tehnoloģiju un jauno mediju pārvaldītājs. Bibliotēku vidē ik gadu tiek pievērsta uzmanība, kā notiek inovatīvu – jaunu – metožu iekļaušana esošajā darbā un kā ar radošu pieeju var daudz ko izdarīt. Bibliotēkas šodien ir soli priekšā laikam. Jāuzdod sev jautājums, kā es varu būt labākais? Piemēram, jau divus gadus mūsu Saulkrastu bibliotēkā katra mēneša pēdējā piektdienā, no septembra līdz aprīlim, notiek nodarbību cikls “Iepazīsti sevi”. Tas notiek sadarbībā ar vietējo psihoterapeiti Sarmīti Frišfeldi. Tēmas piedāvā paši dalībnieki. Lai sabiedrība rastu priekšstatu par to, kā tas notiek, cik noderīgi tas ir vai kā pārvarēt bailes no personīgo problēmu “ķidāšanas” vai “vakara pēc darba nogurumu”, ieklausīsimies, ko stāsta paši dalībnieki.

Ko jūs atbildētu cilvēkiem, kuri baidās nākt uz pašizziņas nodarbībām?

Šeit cilvēki ir labvēlīgi un iecietīgi cits pret citu.

Nav jāsaka, ka tās ir tavas problēmas, jo var nosaukt situāciju, ar kuru tu gribi tikt skaidrībā, jo daudzas situācijas ir līdzīgas, un tas nevienu neuztrauc. Cilvēks ir ieinteresēts dzirdēt cita domas, un tas paver paša skatījumu. Sadalīt to “nastu”. Kas nav izrunāts, tas iekšā “kremt”.

Toleranta attieksme pret katru cilvēku, tu vari uzdrīkstēties sākt ar mazu jautājumu, kuru tu vari atklāt, tad vari kaut ko lielāku. Personības spēks attīstās pamazām – svarīgi iziet šo ciklu.

Ko jūs teiktu cilvēkam, lai pārvarētu “vakara nogurumu”?

Tas neprasīs nekādus resursus, ne spēku, ne enerģiju, tu saņemsi daudz vairāk nekā atdosi. Tu saņemsi dvēseles spēkus, viss fiziskais nogurums pazūd.

Televizoru es paskatīšos jebkurā gadījumā.

Ja tu neveltīsi sev laiku, tad arī nekas nenotiks.

Varbūt tavas ģimenes locekļi būs laimīgāki, ka tu vienu vakaru mēnesī kaut kur aiziesi!

Ko iegūst, kas ir tas labākais šajās tikšanās reizēs?

Notiek domu apmaiņa, var salīdzināt dažādas situācijas – savējās ar citu cilvēku situācijām, tu redzi cita cilvēka skatījumu uz savu problēmu un vari izvēlēties optimālāko – vai tas ir manējais vai kāda cita.

Var izrunāties, atpūsties, tu aizej ar citādāku noskaņojumu.

Iemācos novērtēt, apzināties savas bailes un uzdrošināties pateikt “nē”, tā kļūstot apmierinātāks ar dzīvi, laimīgāks.

Kad esi veltījis laiku sev, tu labāk novērtē to, kas tev ir, – draugus, mīļotos, attiecības utt.

Palīdz atraisīties, ja tu esi noslēgts, kautrīgs cilvēks – tu “maigā” formā atraisies, kļūsti līdzsvarotāks.

Interesanti, ka mums veidojas komunikācija radošā procesā. Apgūstam prasmes apmainīties domām, uzskatiem, pieņemt otru cilvēku tādu, kāds viņš ir, nekritizējot. Bibliotēkā ir pieejama arī sevis izzinoša literatūra, ko cilvēks pēc nodarbības vai vēlāk var saņemt izlasīšanai.