Jelgavas pilsētas bibliotēka sadarbībā ar Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Tautas Frontes muzeja nodaļu aicina uz sarunu, veltītu Jelgavas pilsētas bibliotēkas atjaunotajai Krišjāņa Barona zālei un mākslinieka Andreja Zvejnieka sienu gleznojumiem.

 

Norises laiks: 2018. gada 27. aprīlis plkst. 17.00

Vieta: Jelgavas pilsētas bibliotēka

 

Uz sarunu aicināti: mākslas zinātnieks, Jelgavas mākslinieku biedrības priekšsēdētājs Māris Brancis, Oslo Vīgelanda muzeja mākslas teorētiķe Līga Legzdiņa-Olsena, vēsturnieks Andris Tomašūns un Tautas Frontes muzeja pētnieks Dainis Īvāns.Sarunu vadīs Komunikācijas zinātnes doktors Mārtiņš Kaprāns.

 

Sarīkojuma mērķis ir rosināt sarunu gan par 20. gadsimta 80. gadu Latvijas cilvēku brīvības alkām uz padomju ideoloģijas fona bibliotēkas piedāvātajā “iedvesmas telpā” – Krišjāņa Baronā zālē, gan par mākslas attiecībām ar politiku agrāk un šodien. „Padomju stils pret padomju stilu. Uzdrīkstēšanās mākslas valodā” iecerēta kā saruna par iespēju sabiedrību uzrunāt politiski, demokrātisku diskusiju aizliegumu laikā. Ar  Krišjāņa Barona zāles tapšanas, pastāvēšanas un atjaunošanas stāstu  veicinot  Latvijas vēstures izpratni, diskutēt par Jelgavas pilsētas bibliotēkas kultūrvēsturiskā mantojuma lokālo un nacionāla vērtību, par kultūras un sociālās atmiņas lomu demokrātisko pārmaiņu sagatavošanā.

 

Jelgavas pilsētas bibliotēka atrodas vienā no retajām 2. pasaules karā nesagrautām pilsētas ēkām, tā ir vietējas nozīmes arhitektūras piemineklis.  2017. gada decembrī noslēdzās bibliotēkas Krišjāņa Barona zāles atjaunošana. Tās interjers izveidots 1986. gadā, un sienu gleznojumu autors ir mākslinieks Andrejs Zvejnieks. Padomju laikā mākslinieka Andreja Zvejnieka radītie darbi bija ļoti latviski un progresīvi. Šādi monumentālās glezniecības paraugi Latvijas kultūras telpā ir saglabājušies ļoti reti. Sienu gleznojumi simboliski stāsta par 20. gadsimta 80. gadu  dzīvi padomju ideju un cenzūras norieta laikā, kad K. Barona zāles  tautiskais risinājums bija uztverams kā zināms pretmets “proletāriskā internacionālisma” ideoloģijai.

 

“Padomju stils pret padomju stilu. Uzdrīkstēšanās mākslas valodā” būs  UNESCO Stāstu bibliotēkas programmā iekļautā sarīkojumu cikla “Sienas, kas runā” otrais notikums. 26. aprīlī plkst. 13.00 un 27. aprīlī plkst. 13.00  Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas 11. un 12. klašu skolēni apmeklēs mākslas teorētiķes, Oslo Vīgelanda muzejpedagoģes  Līgas Legzdiņas-Olsenas vieslekciju un semināru vidusskolēniem par mākslas un politikas attiecībām, par vēstures ierakstīšanu mākslā, īpaši izceļot Krišjāņa Barona zāles sienu gleznojumus kā piemēru šiem procesiem.